Nummer één van 132.000 zonnepanelen geïnstalleerd

Artikel geplaatst op: 19-4-2018

OOLTGENSPLAAT – Waar tot voor kort tarwe groeide, is nu een zonnepark in aanbouw. Nog een halfjaar en het veld met 132.000 zonnepanelen ten noordwesten van Ooltgensplaat gaat energie leveren. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (duurzaamheid en innovatie) en zijn voormalige beleidsambtenaar Lennard Seriese plaatsten woensdagmiddag 18 april het eerste paneel tijdens een kleine ceremonie.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De zon scheen uitbundig, die middag. Volgens Reinout Das, directeur van initiatiefnemer Sunstroom een bewijs dat het nog niet zo gek is om zonne-energie op te wekken in Nederland. Toen hij een jaar of wat met het idee kwam om zonneparken te realiseren, kreeg hij sceptische reacties als 'Nederland, daar schijnt de zon toch te weinig?'

Volgens Das is dat onzin. Hij zette door en kreeg de gemeente Goeree-Overflakkee aan zijn zijde, die ernaar streeft om in 2020 de eerste energieneutrale gemeente van Nederland te zijn. "Er is wél zon, en er is veel zon", aldus Das. "Voldoende om mee door te gaan en om een bijdrage te leveren aan de ambitie van de gemeente om energieneutraal te zijn. Nee, dat hoeft niet alleen met wind."

Een zonnepark hoeft het landschap niet te verstoren. Sunstroom en de gemeente zochten en vonden het redelijk verborgen stuk polder aan de Noordzijdsedreef in de Adriaanpolder bij Ooltgensplaat. Het gaat om een lap grond van 37 hectare, die minder geschikt is voor de landbouw. Datzelfde geldt voor een tweede zonnepark, dat Sunstroom gaat aanleggen in de Roxenissepolder bij Melissant. Daar komen 36.000 zonnepanelen op 19,5 hectare. De twee zonneparken gaan naar verwachting ongeveer 15.000 huishoudens van stroom voorzien.

Op camping De Klepperstee in Ouddorp is al enige jaren een weide met zonnepanelen. Die was lange tijd samen met een zonnepark op Ameland zo'n beetje de enige referentie in Nederland als het om zonneparken gaat. Daar komen dus in ieder geval twee parken van Sunstroom op Goeree-Overflakkee bij. Evenals een park ten noorden van Middelharnis, waar NUON een combinatie van windturbines en zonnepanelen gaat realiseren en waar bovendien recreatiemogelijkheden komen.

De nieuwe zonneparken op Goeree-Overflakkee zijn voor de provincie Zuid-Holland proefmateriaal om een visie op dit thema te ontwikkelen voor de gehele provincie. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt maakte duidelijk dat de initiatieven passen bij de ambitie van de gemeente én dat meteen het maximumaantal zonneparken op agrarische grond bereikt is. "Een van de speerpunten van de gemeente is om energieneutreel te zijn in 2020. We hebben een windopgave van 225 megawatt, maar we willen ook zonne-energie en een getijdencentrale in de Brouwersdam. Een mix dus."

Volgens de wethouder ligt de gemeente heel goed op schema om de ambitie waar te maken. "We komen in 2020 uit op 120 procent. Daarmee zijn we koploper." Van der Vlugt bedoelt: koploper in heel West-Europa. Niet minder belangrijk is dat deze duurzame initiatieven zorgen voor banen, wellicht ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Hiermee kunnen we als gemeente onze nek uitsteken als het gaat om duurzaamheid, uitstraling en werkgelegenheid", aldus de wethouder.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!