Jan van Harberden en Lynda Timmer scoren bij NK bakkerswedstrijden

Artikel geplaatst op: 16-4-2018

MELISSANT - De bekende Brood- en Banketbakkerij Van Harberden aan de Julianaweg 30 in Melissant staat zeker deze dagen extra in het middelpunt van een feestelijke belangstelling.

Door Jaap Ruizeveld

Het familiebedrijf, daterend uit 1975, nu gerund door Jan van Jan van Harberden met een professioneel team van rond 20 medewerkers, heeft alle reden om dankbaar, ontroerd en trots te zijn. Immers zoon Jan (19) en vaste kracht Lynda Timmer (22) uit Dirksland, presteerden vorige week bij de MBO-bakkerswedstrijden op de Nederlandse kampioenschappen in Wageningen op topniveau. "Dank aan allen die in de voorbereidende fase als specialisten adviezen gaven, meekeken, de producten keurden en rond hen stonden om deze prestaties mogelijk te maken", voegt Van Harberden sr. er direct aan toe.

De jury in Wageningen gaf Jan voor de uitgevoerde opdracht als zelfstandig broodbakker in de hoogste categorie, zelfs een eindscore 8.7. Bekroond met de landelijke titel, een beker en extra - in de nostalgische winkel te zien - was er nog een speciale award. Lynda verwierf met haar VOC-creatie - met eindscore 8.6 - eveneens de nationale titel. Ook zij kon de beker in ontvangst nemen. Dat het hier om vakkundige talenten gaat is duidelijk. Deelnemers aan deze kampioenschappen moeten onder hoogspanning en binnen de vastgestelde tijd (5 uur) hun opdrachten tot in perfectie uitvoeren.

Topniveau

De Nederlandse kampioenschappen worden omschreven als: "Bakkerswedstrijden op topniveau. Je moet kunnen laten zien waartoe je in staat bent. Het leidt tot indrukwekkende showstukken en heerlijke producten. De wedstrijden vormen een etalage voor het ambacht van boulangers en patissiers". En om op dat hoge level te mogen acteren, moet je eerst in talrijke regionale wedstrijden successen hebben geboekt. Jan van Harberden en Lynda Timmer legden die route - op weg naar de nationale titelstrijd - met goed gevolg af. Talrijke bekers zijn van die inzet de zichtbare bewijzen.

Je gaat er voor

Het vergt veel van de jeugdige "bakkers". Populair gezegd: Er schiet niet veel vrije tijd over.Oefenen en nog eens oefenen. Schoolopleiding volgen (in Middelburg) en uiteraard ook actief meedraaien in de (of een) bakkerij. Maar als het "vak" je liefde heeft gekregen, dan ga je er volledig voor. Zoals bij Lynda Timmer, die oorspronkelijk voor de gezondheidszorg opteerde, maar na een bezoek aan het brood- en banketbedrijf Van Harberden definitief om was. Liefdevol gesteund en begeleid kon zij daar haar creaties ontwikkelen. En vorige week bekroond met een nationale titel.

In de genen

Bij Jan van Jan van Jan van Harberden zit het bakkersberoep duidelijk in de genen. Vader Jan hoeft over voortzetting van het vakmanschap niet ongerust te zijn. De succesvolle zoon ambieert geen andere richting, laat hij, als ik er speels naar vraag, duidelijk weten. Hij is, naast schoolbezoek, enkele dagen actief in de bakkerij van vader en ook in een bakkersbedrijf in Oud-Beijerland. In Wageningen bakte Jan vorige week dinsdag een zestal desembroden in 2 verschillende modellen en creëerde drie soorten croissants (ongevuld, zoet en hartig). Lynda koos voor een, op een geprinte landkaart, creatie uit de VOC-tijd. Compleet met figuren en uiteraard een schatkist. Ingrediënten o.a. marsepein, chocolade en amandelen. Zij vertelt het reuze naar haar zin te hebben bij het bakkersbedrijf Van Harberden. "Ik leer hier veel, de sfeer onderling is fijn en ik krijg de kans om, naast mijn schoolopleiding, veel mogelijkheden uit te testen".

Kom kijken

Wil men de pronkstukken bewonderen? U bent uitgenodigd. De creaties staan op een tafeltje in de nostalgische winkel van Brood- en Banketbakkerij Van Harberden. Een bezoek aan deze winkel aan de Julianaweg in Melissant is in deze feestelijke periode extra aantrekkelijk, gelet op de vele aanbiedingen. (Zie ook de advertentie in deze krant).


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!