A Seal "Opvang zeehonden blijft nodig"

Artikel geplaatst op: 3-4-2018

STELLENDAM – Onlangs liet de overheid onderzoek doen naar de opvang van zeehonden. Een daartoe ingestelde wetenschappelijke commissie concludeerde dat het opvangen van zeehonden niet noodzakelijk is om de soort in stand te houden en soms juist schadelijk kan zijn. Opvangcentra moeten dus terughoudend zijn bij het opvangen en terugzetten van zieke en gewonde dieren. Karola van der Velde, bedrijfsleider van A Seal in Stellendam, onderschrijft het rapport. "Ook wij vinden dat we terughoudend te werk moeten gaan en niet teveel moeten ingrijpen in het natuurlijk verloop. Stoppen met opvangen is echter geen optie, dat blijft nodig in deze regio".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Karola heeft het uitgebreide rapport helemaal doorgenomen en vindt dat er veel goede standpunten in staan. "De praktijk is echter iets anders", legt ze uit. "Volgens de commissie mogen we voortaan alleen dieren opvangen die door menselijk toedoen, bijvoorbeeld verstoring, een net, touw of aanvaring met een boot, gewond zijn geraakt. Dit om de populatie stabiel te houden. Maar dat is hier eigenlijk al prima in orde, er is genoeg aanwas en genoeg sterfte. Wat hier echter wel gebeurt, is dat zieke, vermoeide of gewonde dieren op het strand liggen en dus bijna altijd door mensen worden gezien. Met als gevolg dat die mensen ons meestal meteen bellen. Ook als er eigenlijk niets bijzonders aan de hand is. Maar als er wordt gebeld, reageren we wel altijd, want je kunt op afstand niet goed inschatten hoe de situatie is. Wij hebben daartoe een aantal gespecialiseerde mensen op de stranden aan het werk, de vrijwilligers van de EHBZ, die de situatie samen met ons zorgteam goed kunnen beoordelen. Dan bepalen we of de zeehonden echt opgevangen moeten worden, of dat ze alleen even tot rust moeten komen".

Overwogen beslissing

"Een gewond dier, wat bijvoorbeeld in de buurt van drukke toeristische plaats ligt, halen we altijd op", gaat Karola verder. "Zo'n dier kun je daar gewoonweg niet laten liggen. Onze eigen dierenarts beoordeelt of het te behandelen is, of dat het misschien verlost moet worden uit zijn lijden. Het is eigenlijk per geval anders. Ook zieke, meestal heel jonge zeehondenpups worden opgevangen. De dierenarts kijkt het na en neemt dan de overwogen beslissing of er een behandeling volgt. Het gaat veelal om longwormen. Dieren die behandelbaar zijn, blijven hier en worden opgeknapt, maar niet tot elke prijs. Volgens het rapport moet ook opvang van die zeehonden met longwormen worden beperkt. De commissie zegt dat het behandelen van zeehonden tegen deze ziekte de natuurlijke balans uit de zeehondenpopulatie haalt. Ernstig zieke dieren mogen wel uit hun lijden worden verlost. De vraag tot hoever je kunt gaan is dus heel moeilijk te beantwoorden. Wie bepaalt dat uiteindelijk en hoe zit het dan met die balans? Daar geeft het rapport geen antwoord op en dus zou er extra onderzoek moeten komen"."Wat wij zelf vooral heel belangrijk vinden, is dat er goede voorlichting komt aan de bezoekers van de stranden over de zeehonden. Hier in het centrum willen we dat verder uitbreiden, maar ook op de stranden zelf zou er meer informatie moeten komen. Veel mensen maken graag foto's of selfies met de aangespoelde zeehonden. Ze zien er natuurlijk heel schattig en aaibaar uit, maar zijn dat absoluut niet. Ze zijn enorm sterk en kunnen behoorlijk bijten. Ons advies is dan ook om altijd afstand te bewaren, het dier niet aan te raken en gewoon te wachten tot de deskundigen gearriveerd zijn".

Gemeentelijke bijdrage

Bijna gelijktijdig met het verschijnen van het rapport, kwam ook de mededeling dat de gemeente Goeree-Overflakkee een bedrag van 175.000 euro wil steken in A Seal. "Dat leek heel erg tegenstrijdig", lacht Karola, "maar is het niet hoor". Het geld wordt dan ook zeker niet besteed aan het vermeerderen van de opvangcapaciteit. In principe is het strand van de gemeente en ook is het aan hen om voorlichting en informatie te geven. Wij spelen hier graag een rol bij. Het geld gaan we dan ook besteden aan de genoemde voorlichting en educatie en er zijn plannen om A Seal uit te breiden tot een educatief centrum, waar bezoekers geruime tijd kunnen verblijven.Daarnaast willen we betrokken blijven bij het onderzoek naar de zeehond en zijn natuurlijke omgeving. Vergeet verder niet dat A Seal een particulier initiatief is, wat zichzelf moet bedruipen. Om ons werk te kunnen doen, zijn wij afhankelijk van vrijwilligers, sponsoren, donateurs en ook van het aantal bezoekers. De entreegelden komen allemaal ten goede aan de zorg voor de dieren".

Ambassadeursfunctie

Aan bezoekers heeft A Seal in ieder geval geen gebrek. Sinds de oprichting in juli 2014 zijn er al heel wat geweest. "Vorig jaar in 2017 telden we maar liefst 65.000 bezoekers", zegt Karola tot slot. "Dat is natuurlijk geweldig. A Seal is een leuke slechtweervoorziening in deze regio. Kinderen kunnen hier een leuke middag beleven. We onderzoeken of we in de toekomst nog een nadere samenwerking met Rijkswaterstaat kunnen aangaan, wat hier naast zit. Daarbij vervullen we eveneens een soort van ambassadeursfunctie. Als mensen hier weggaan, vragen ze vaak wat er nog meer te doen is op het eiland en dan verwijzen we ze graag naar de winkels van Ouddorp of Middelharnis, het Streekmuseum, de flamingo's, het Faunapark, de slikken van Melissant en de Ventjager bij Ooltgensplaat. Kortom, wij denken dat A Seal een mooie aanwinst is voor Goeree-Overflakkee. Niet alleen voor de zeehonden, maar ook voor de bewoners en de bezoekers".

Alle informatie over A Seal is te vinden op www.aseal.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!