Zes gezinnen vanuit Oeganda naar het eiland

Artikel geplaatst op: 29-3-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeente Goeree-Overflakkee doet mee met 'Missie Oeganda'. Op het eiland worden zes gezinnen uit de missiegroep Oeganda opgevangen. In totaal gaat het om 27 personen (volwassenen en kinderen), afkomstig uit de Democratische republiek Congo (DRC) en Soedan. Dit deelt de gemeente mee op vragen die Eilanden-Nieuws over dit onderwerp stelde. Elke woningbouwvereniging op ons eiland levert één of twee huizen (zes in totaal), dit maakt onderdeel uit van de reeds eerder gemaakte afspraken met de woningcorporaties. Waar deze migranten worden gehuisvest is nog niet bekend. Er is in elk geval geen sprake van concentratie van deze groep op één plek. De geplande aankomst in Nederland is tussen eind mei en medio juni.

Door Jaap Ruizeveld

De huisvesting van statushouders (vluchtelingen) is een wettelijke taak van de gemeente. Statushouders worden door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gekoppeld aan een gemeente, waarna die gemeente verantwoordelijk is voor de huisvesting en onder andere de maatschappelijke begeleiding. De statushouders komen veelal vanuit een AZC naar de gekoppelde gemeente.

Hervestigers

Nederland nodigt elk jaar ook vluchtelingen uit om zich in ons land te vestigen. Zij komen vooral uit vluchtelingenkampen. Het COA zorgt voor de voorbereiding van hun komst naar Nederland. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft een programma voor de hervestiging van vluchtelingen in een ander land. Het programma is voor vluchtelingen die niet terug kunnen keren en niet veilig zijn in de regio waar ze verblijven. Nederland is bij dit hervestigingsprogramma aangesloten. Voor Goeree-Overflakkee betekent het dat de opvang van de groep uit Oeganda past bij de opgelegde taakstelling.

Selectiemissies

Tijdens 'selectiemissies' wordt beoordeeld of vluchtelingen voor hervestiging in Nederland in aanmerking komen. Aan zo'n missie nemen medewerkers van het COA, de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken deel. De UNHCR draagt vluchtelingen voor en de IND beslist wie wordt geselecteerd op basis van het Nederlandse asielbeleid. Medewerkers van het COA doen tijdens een selectiemissie een sociale intake met de vluchtelingen. Zij schatten in of een vluchteling kan integreren in Nederland en of de verwachtingen van de vluchteling reëel zijn.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!