Musea op Tiengemeten gaan weer open

Artikel geplaatst op: 27-3-2018

REGIO - Vrijdag 30 maart gaan de deuren van het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum na de winterstop weer open. Dagelijks, m.u.v. maandag, zijn op alle dagen de musea geopend van 10.30 – 16.30 uur.

Elk heel uur vertrekt de pont vanaf Nieuwendijk richting Tiengemeten. Bij het informatiepunt van Natuurmonumenten op de vaste wal kan men een museumdag-kaart kopen om beide musea bezoeken. De prijzen zijn: volwassenen € 10 en kinderen € 5, hierbij zijn de kosten van de pont inbegrepen.

Na het succesvolle expositiejaar met Landleven als thema wordt nu de "HUMOR VAN RIEN POORTVLIET" voor het voetlicht gebracht in het Rien Poortvlietmuseum. Via een aantal prachtige originele hondenportretten die in het boek "BRAAF" zijn te bewonderen, belanden bezoekers bij grappige situaties en komische prenten van alledaagse dingen uit dit boek. De boeken "Van de hak op de tak" en "Tussen Gaap en Slaap" bevatten eveneens een ruime hoeveelheid humoristische tekeningen waarvan een deel nu tentoongesteld wordt. Ook de vele rake teksten die Rien erbij schreef, werken op de lachspieren en zijn de moeite van het lezen meer dan waard.

Lang voordat zij aan de slag gingen met de kabouters, werkten Rien Poortvliet en Wil Huygen al samen. Dat resulteerde in de jaren zestig onder meer in de boeken "Jagersland"(1964), Alleen voor jagers (1967) en zijn opvolger "Met een kluitje in het riet" (1968). Ook hier komt Rien's veelzijdige talent tot uiting: naast tekenen en schilderen, boetseren van dieren en houtsnijwerk, was hij ook een prima cartoonist.

Kabouters

De kabouters wonen ook op de kabouterzolder van het Rien Poortvliet Museum. Langs de wanden van de zolder hangen de originele aquarellen uit de kabouterboeken. Op de zolder kunnen kinderen, maar ook volwassenen, naar hartelust spelen, knutselen, lezen, verkleden etc. De verhalen van de kabouters leiden naar het tuinpad buiten het Rien Poortvliet Museum. Het vormt de verbinding met het naastgelegen Landbouwmuseum. Langs het pad vertellen de kabouters veel over de omgeving en de oude gewassen bij het Landbouwmuseum. Op Tweede Paasdag en op de eerste zaterdag van de maanden mei t/m september zijn er speciale kinderactiviteiten en natuurlijk zijn daar Kabouter Spruiteprak en zijn vrouwtje bij.

Landbouwmuseum Tiengemeten

Het landbouwmuseum toont de landbouw-mechanisatie uit de vorige eeuw en laat een ieder genieten van het vroegere werken in de Hoeksche Waard en Tiengemeten. In 2018 is er een expo over granen en peulvruchten. Het Landbouwmuseum laat de ontwikkeling zien in de teelt van granen en peulvruchten. Van het oogsten van de granen met een zicht en pikhaak, zelfbinder, getrokken combine tot de combine. Links van het Landbouwmuseum, voor de Hélènehoeve, treft men proefvelden aan met vele graansoorten, suikerbieten, aardappelen en diverse groenten. Zeer leerzaam voor een ieder die interesse heeft in het voedsel van vandaag de dag. Tevens worden de zogenaamde Hoeksche Randen getoond, die in de Hoeksche Waard honderden kilometers akkerranden sieren en een duidelijk functie hebben in de biodiversiteit.

Van de ervan van Wim Boer, ooit een vrijwilliger van het Landbouwmuseum, zijn veel meccano-spullen ontvangen en daar is een zeer educatieve ruimte mee ingericht, waar kinderen (en ouderen) hun hart aan kunnen ophalen. Je kan er naar kijken en genieten én zelfs mee spelen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!