Constructieve start bij eerste verkenning coalitievorming

Artikel geplaatst op: 27-3-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Conform de mededeling aan het eind van de Uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezing, is de SGP, grootste partij, vrijdag begonnen met verkennende gesprekken rond een coalitievorming. Hiervoor werden de 7 overig gekozen fracties in de komende nieuwe gemeenteraad van Goeree-Overflakkee uitgenodigd. De foto toont één van de gesprekken waaraan deelnamen Kees van Dam, Hendrik Herweijer en Rien van der Boom (SGP) enerzijds en anderzijds de grote winnende partij Vitale Kernen GO met Johan de Vos, Willy Heintjes en Berend-Jan Bruggeman.

Door Jaap Ruizeveld

Van Dam en zijn teamleden voerden vrijdag de gehele dag eerste gesprekken met alle partijen. "De overleggen, verkenningen vonden plaats op een open en constructieve wijze" zei de SGP-fractieleider desgevraagd. De stembusuitslag was tot in het weekeind op veel locaties op het eiland, tot in de supermarkten, bij het winkelen en in horecagelegenheden, nog een gewild gespreksonderwerp. Wie hadden er nu de meeste voorkeurstemmen behaald? Een vraag die snel is te beantwoorden: 1. Kees van Dam (SGP) 3739 stemmen, 2. De Vos (VKGO) 3018 stemmen en 3. Tea Both (CDA) 1392 stemmen. Een andere vraag: Is de raad die donderdag - na installatie aantreedt - dan definitief? Nee, daar zijn op korte termijn alsnog mutaties mogelijk.

Opschuiven

Dat heeft dan te maken met de te vormen coalitie en daarna de verkiezing van wethouders. Bij SGP en CDA staat bijvoorbeeld een kandidaat voor een wethouderspost respectievelijk op de 14e en 35e plaats. Hier vindt bij een eventuele benoeming van deze kandidaat geen opschuiving plaats. Bij andere fracties kan het wel gevolgen hebben. In die gevallen schuift – in volgorde van de lijst – er alsnog een nieuw raadslid binnen. Voor alle vrouwen en mannen is het dus ook de komende weken nog spannend.

Derde plaats

Was het na SGP (21.1%) en Vitale Kernen (20.7%) ook spannend wie de derde partij werd?. Die begeerde plek was voor het CDA (13.5%). VVD met (10.9%) en PvdA (10.2%) ontliepen elkaar niet veel. GOS kwam niet verder dan 1.3% en Jezus Leeft haalde 0.4% van het stemmentotaal.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!