Al 25 jaar 'oud papiervrijwilliger'

Artikel geplaatst op: 27-3-2018

OUDDORP - Op dinsdagavond 20 maart zijn de heren Leun Tanis en Peter Aleman tijdens de bestuursvergadering van het bestuur van de School met de Bijbel Koningin Beatrix te Ouddorp in het zonnetje gezet. Beiden hebben zich sinds de start, begin 1993, ingezet bij het ophalen van oud papier ten bate van de school. Volgens de voorzitter, Nelis van der Bok, waren zij er de reden van dat er gebak bij de koffie was.

De voorzitter memoreerde aan het feit dat ze de gezondheid gekregen hadden om zo al 25 jaar lang een bijdrage voor onze school te leveren. Elke eerste zaterdag van de maand werden door een aantal vrijwilligers de routes door Ouddorp gereden om oud papier te verzamelen. Daarbij werd gebruik gemaakt van een aantal bedrijfswagens met aanhangwagens, die belangeloos door plaatselijke bedrijven werden beschikbaar gesteld. Leun gaf aan dat hij in al die jaren van de partij was en kon zich maar één keer herinneren dat hij, na zijn eigen route te hebben gereden, eerder om 11.00 uur gestopt was, terwijl hij anders nog bij andere routes zou bijspringen.

Sinds Leun in 2000/2001 bij een recyclingbedrijf is gaan werken, is er steeds meer ingezameld. Het schoolbestuur heeft toen al snel besloten om zelf een tweedehands vrachtauto met kraan aan te schaffen. Daar kon tenminste de zware geperste kartonbalen mee worden geladen en vervoerd. Van 2006 tot eind 2013 is er ook nog plastic ingezameld. Daar is mee gestopt vanwege het geringe rendement en de risico's op vervuiling met ander afval. In januari 2008 werd de mijlpaal van € 100.000 gepasseerd. 2012 was qua volume een topjaar met 761 ton aan oud papier, karton, plastic en folie. Het bedrijfskarton is een steeds belangrijkere rol gaan spelen. In het begin was Leun nog wekelijks met de vrachtwagen op pad, met Peter als bijrijder. De laatste jaren is het volume groter dan van het oud papier, met als consequentie dat er zelfs 2-3 keren per week moet worden uitgerukt.

De hoeveelheid oud papier is steeds wat minder geworden. Vanaf eind 2017 loopt dat via de blauwe container die de gemeente heeft ingevoerd. Het schoolbestuur is blij dat beide heren, zolang de gezondheid dat toelaat, zich nog willen blijven inzetten voor het ophalen van het bedrijfskarton. Als blijk van waardering overhandigt de voorzitter beide heren een waardebon en een boeket bloemen voor het thuisfront. Volgens Leun moeten we hierin ook niet de bedrijven vergeten waar hij namens de school het karton mag ophalen. Het bestuur wil daar zeker aandacht aan geven. Er is door deze inkomsten al veel extra in de school geïnvesteerd, o.a. in speeltoestellen, waar de kinderen profijt van hebben en recent nog in zonnepanelen, om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!