Grote veranderingen in eilandelijke volksvertegenwoordiging

Artikel geplaatst op: 22-3-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraadsverkiezingen 2018 hebben grote veranderingen teweeggebracht in de samenstelling van de nieuw te vormen volksvertegenwoordiging. De SGP handhaafde haar leidende positie met 21.1% van de stemmen, maar dat ging, bij een opkomstpercentage van 68 procent, wel ten koste van het verlies van twee zetels. Grote winnaar was Vitale Kernen Goeree Overflakkee die de SGP tot op 0.4% benaderde en met liefst 6 vertegenwoordigers de nieuwe raad mag binnenstappen.

Door Jaap Ruizeveld

Voeg daarbij het verlies van VVD en PvdA, elk één zetel. Nieuwkomer (lijst 10) fractie Zwerus met één zetel, de verdubbeling van de Eiland van Vrijheid-inbreng van 1 naar 2 zetels en de niet geslaagde acties van GOS (Goeree-Overflakkee Samen) en Jezus Leeft om in de raad te komen. Daarmee is het pallet van de stembusuitslag geschilderd. Een aardverschuiving, een ingrijpende verandering in het eilandelijk politieke veld. Het waren opmerkingen die veel werden gehoord aan het eind van de Uitslagavond in Prieel (De Staver).

Uitslagavond

Gezellige drukte op de gemeentelijk georganiseerde happening. Duidelijk minder bezoekers overigens dan bij de uitgave van eind 2012 bij de start van de fusiegemeente. Ook een wat te lawaaierig gebeuren, veroorzaakt door discoachtige klanken ter aankondiging van livebeelden uit stembureaus. Een sfeerimpressie die met pianomuziek op de achtergrond beter tot hun recht was gekomen. Burgemeester Grootenboer kreeg de zaal enkele keren stil bij de presentatie van tussentijdse uitslagen uit de stembureaus.

Vroeg juichen

Bij de presentatie van de eerste 6 locaties ging bij enkele fracties al de hoera juichtoon de lucht in. Dat minderde naarmate de uitslagen richting voorlopige eindscore kwamen. Zoeken naar oorzaken of gelijk een antwoord geven op de resultaten, dat was in de zaal en later ook op het podium in vraaggesprekken aan de orde. Landelijke invloeden betekenen minder liberale geluiden (VVD-verlies) en socialistische inbreng (PvdA-verlies). De "lokalen" die overal in het land winnen. Dat houdt niet op bij de eilandgrenzen. Of waren de successen bij winst een beloning voor degelijk gevoerd helder beleid of was er een afstraffing uitgedrukt in verlies coalitiepartijen SGP en ChristenUnie. Waarom dan wel de winst van het CDA?.

Zaaldiscussies

Het waren heerlijke discussies die allemaal duurden tot enkele minuten voor middernacht bij de presentatie van de voorlopig eindstand. Gelukwensen voor de winnaars, verdriet en berusting bij verliezers en bij de twee partijen (GOS en Jezus Leeft) die zelfs ver wegbleven bij een zetelkans. Donderdagmorgen waren de kruitdampen opgelost en konden de definitieve staatjes worden ingevuld. "Wij hebben een kandidaat voor een wethouderspost", gaf de woordvoerder van winnende partij VKGO aan. Wie ?. Eerst wachten op de coalitiebesprekingen of beter gezegd op de uitnodiging daartoe, was het slotakkoord.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!