'Wie heeft er weleens klassieke muziek gehoord?'

Artikel geplaatst op: 21-3-2018

MIDDELHARNIS – "Is dit een viool? Hij is groter, hè. Een minibas: goed bedacht, maar, nee, het is geen minibas. Dit is een altviool en Anne Sophie gaat er een stuk van Bach op spelen. Weten jullie wanneer Bach leefde? Dit is muziek om op te dansen, maar dat ging heel anders in die tijd. Nee, niet zoals in de disco."

Door Kees van Rixoort

De Classic Express doet Goeree-Overflakkee aan. De rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours staat deze week op het plein voor Het Diekhuus. Het is een forse bus met een uitbouw. Op de tribune zitten kinderen van openbare basisschool Roxenisse in Melissant. De leerlingen uit groep 5 en 6 krijgen van alles te horen over muziek, vooral over klassieke muziek.

Docent Jurre, een jonge pianist, laat allerlei muziekstijlen horen: blues, jazz, klassiek. Hij vraagt aan zijn jonge publiek wie er weleens klassieke muziek heeft gehoord. Bijna iedereen, zo blijkt uit de enthousiaste reacties. Via film, Netflix of de ringtone op mama's mobiel. "Deze muziek is heel lang geleden geschreven", zegt Jurre. "Ver voor de tijd van iPads en PlayStations."

Dan speelt Dante een stuk op een blokfluit, "een houten buis met gaten", zoals hij het instrument omschrijft. Wat klinkt is Music for Birds. De kinderen mogen na afloop opnoemen welke vogelgeluiden ze allemaal hebben gehoord. "Ja, de koolmees. De koekoek, hoe herken je die? Ah, van de klok van je oma. De specht, inderdaad, heel knap."

De kinderen uit Melissant zijn geïnteresseerd, zeker als klasgenootjes op het podium een instrument uitproberen. Luke Visbeen krijgt geluid uit een dwarsfluit, Fay Edel strijkt de viool alsof ze dat elke dag doet en Dylano Pouwe neemt plaats achter de piano om samen met Jurre een vrolijke riedel te laten horen.

"Nu hebben jullie een piano, een blokfluit en een altviool gehoord", zegt pianist Jurre aan het eind van deze bijzondere les. "Maar er zijn nog veel meer instrumenten. Wei weet wat een cello is? Een fagot, een piccolo, een klavecimbel? Ze zijn allemaal te vinden in deze folder. Er staan ook spelletjes in. Als je een spelletje speelt kom je uit bij het instrument dat het beste bij je past."

KunstTaart

De Classic Express is een onderdeel van KunstTaart, het programma waarmee de basisscholen van SOPOGO het cultuuronderwijs vormgeven. Bovenschools cultuurcoördinator Mirian Zimmerman is er nauw bij betrokken. KunstTaart ("Taart is feest") laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met cultureel erfgoed, media, literatuur, drama en theater, dans, beeldende kunst en dus muziek.

Verschillende scholen bezochten de rijdende concertzaal op het Diekhuusplein. Stichting Podium Goeree-Overflakkee faciliteerde het aansprekende evenement door onder meer het vervoer van de kinderen en de indeling te regelen, de afspraken te maken en de vergunning aan te vragen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!