Niet het baggerwerk maar de natuur heeft het voor het zeggen in het Slijkgat

Artikel geplaatst op: 5-3-2018

STELLENDAM – Het Slijkgat. Als toegang tot de haven van Stellendam is deze locatie in de Noordzee, vlak voor de havenmonding, een punt van zorg voor de Stellendamse visserij. De zandbank die er ligt bemoeilijkt de binnenkomst van schepen dusdanig dat eigenlijk alleen bij hoogwater de haven binnen kan worden gevaren. Maar dan nog. Onder invloed van meerdere factoren vindt op deze plek een continue proces van zandafzetting plaats, waardoor het Slijkgat voortdurend ondieper wordt en de zandbank er 'aan de wandel' gaat. Al sinds 2005 verzorgt het Havenbedrijf Rotterdam hier het baggerwerk, om tussen de boeien SG 6 en SG 8 de vaargeul over een breedte van honderd meter op diepte te houden, aanvankelijk op min vijf meter NAP, maar sinds 2009 op min vijf en een halve meter NAP. Over die extra halve meter zijn afspraken gemaakt toen de Tweede Maasvlakte werd aangelegd. Gevreesd werd namelijk dat hierdoor het Slijkgat nog meer dicht zou slibben dan al het geval was. Havenbedrijf Rotterdam werd verantwoordelijk gehouden voor en belast met het op diepte houden van het Slijkgat. Zoals recentelijk in onze krant te lezen was, loopt er momenteel een rechtszaak tussen het Havenbedrijf en de gemeente Goeree-Overflakkee. Niet dat het Havenbedrijf van haar taak af wil het Slijkgat op diepte te houden, maar wel bestrijdt het de noodzaak en het nut van die extra halve meter, omdat volgens het Havenbedrijf gebleken zou zijn dat van de gevreesde extra zandafzetting na aanleg van de Tweede Maasvlakte in het geheel geen sprake is. Bovendien levert volgens het Havenbedrijf een halve meter diepere vaargeul in het Slijkgat voor de visserij slechts één procent meer omzet op en dat staat in geen verhouding tot de kosten die het Havenbedrijf moet maken voor die halve meter extra diepte. Graag wil het Havenbedrijf dit opnieuw tegen het licht laten houden en spande daarom de rechtszaak aan. Daarnaast speelt momenteel dat door de elkaar in korte tijd opvolgende stormen in de achterliggende tijd én de grote hoeveelheid rivierwaterafvoer uit het achterland, dat via de Haringvlietsluizen op zee wordt afgevoerd, er zó'n hoeveelheid zandafzetting heeft plaatsgevonden dat daar eenvoudigweg niet tegenaan te baggeren valt. Vandaar de ondiepte die het Slijkgat op dit moment kent, maar waarvan het Havenbedrijf zegt alles op alles te zetten dit zo gauw mogelijk weer op orde te hebben. Zij het in het besef dat niet het baggerwerk maar de natuur hier altijd weer het laatste woord zal hebben. Naar aanleiding hiervan ging Eilanden-Nieuws op bezoek aan boord van één van de twee baggerschepen die in het Slijkgat actief zijn. Niet om het te hebben over het geschil waar het in de rechtszaak om gaat, want daar is momenteel de rechter voor. Wel lieten we ons informeren over de grilligheid van het proces dat zandafzetting heeft en zoals dat zich manifesteert in het Slijkgat. Lees een uitgebreid artikel in onze (abonnee-)editie van aanstaande vrijdag 9 maart. (Tekst: Hans Villerius)


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!