Burgemeester slaag eerste paal voor drie bouwprojecten tegelijk

Artikel geplaatst op: 21-2-2018

DIRKSLAND – Eén eerste paalslag voor drie bouwprojecten tegelijk, dat gebeurde dinsdagmiddag aan het Korteweegje in Dirksland. Burgemeester Ada Grootenboer was 't, in witte jas gestoken met witte laarzen eronder en een witte helm erboven, die daar de cabine van de heistelling in mocht om de symbolische eerste paal te slaan, terzijde gestaan door directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van FidesWonen, de opdrachtgever van de drie bouwplannen. Naast plan Kortevliet, waar de dinsdag de eerste paalslag plaatsvond, zijn dat de bouw van seniorenwoningen aan de Margrietlaan in Dirksland en aan de Oranjestraat in Herkingen.

Tekst en foto: Hans Villerius

In Herkingen gaat het om vijf seniorenwoningen, die aan de Oranjestraat in de plaats komen van zes gesloopte woningen. Aan de Margrietlaan in Dirksland is de bejaardenflat uit 1960 met de grond gelijkgemaakt, negen grondgebonden seniorenwoningen komen ervoor terug. En aan het Korteweegje, op het jarenlang braakgelegen terrein waar voorheen een tank- en carwash station en dáárvoor nog een autobedrijf gevestigd waren, komen zeventien grondgebonden seniorenwoningen en elf seniorenappartementen. In totaal dus 42 nieuwe, moderne woningen, levensloopbestendig én met het Nul-op-de-Meter keur. Op dat laatste ging directeur-bestuurder Van der Valk dinsdagmiddag nog even wat dieper in.

NoM

"Nul op de meter betekent, kort en bondig, dat woningen geen aardgasaansluiting meer hebben en volledig zelfvoorzienend zijn voor wat betreft elektrische energie. In plaats van aardgas wordt gebruik gemaakt van aardwarmte om de woning in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen. En opgevangen zonne-energie voorziet in het totale elektriciteitsgebruik. Bewoners betalen voor hun energiegebruik dan ook niet meer aan een energiebedrijf, maar betalen voortaan een EenergiePrestatieVergoeding aan hun wooncorporatie. Alle corporaties op Goeree-Overflakkee hebben twee jaar geleden besloten alleen nog te investeren in nieuwbouwwoningen met het NoM-keur. Op deze wijze werkt de sociale volkshuisvesting op het eiland aan een duurzame toekomst voor de gebouwde omgeving en laat vandaag ook FidesWonen zien mee te werken aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Goeree-Overflakkee. Maar ook dat onze huurders straks een zeer comfortabel thuis wordt geboden. Ook de bestaande bouw wil FidesWonen in die ontwikkeling meenemen. Eén proef, een blokje van zes woningen in Sommelsdijk, is inmiddels uitgevoerd. Leven in een NoM-woning, dat is comfortabel wonen!", aldus Van der Valk.

Duurzaam

Ook de burgemeester wees op het belang van duurzaam bouwen en dat de gemeente Goeree-Overflakkee daarom duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. "Zoals u weet is het de ambitie van ons eiland om in 2020 energieneutraal te zijn, door energiebesparing en duurzame energieopwekking via zon, zee en wind. Door samen te werken aan een duurzame toekomst, dragen we bij aan het behoud van de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen. De ontwikkelingen en innovaties op dit gebied gaan snel en het is goed om als betrokken partijen hierin samen te werken. FidesWonen is één van die betrokken partijen en de gemeente waardeert het enorm dat de corporatie bijdraagt aan de maatschappelijke opgave het energieverbruik terug te dringen. Alleen sámen bouwen we aan een vitaal, gezond en toekomstbestendig Goeree-Overflakkee!"

Samen

Om aan 'samen' uitdrukking te geven beklommen de burgemeester en de corporatiedirecteur-bestuurder samen de rupsband van de heistelling en zette de burgemeester zich in de zetel van de heibaas, om de eerste paal de grond in te stampen. "Ja, de tweede, derde en misschien nóg wel meer palen zitten er al in, maar voor vanmiddag hebben we de eerste paal toch echt voor de burgemeester laten liggen", grapte Van der Valk. Toen ook die eerste paal de grond in zat, was de eer aan enkele toekomstige bewoners om met een druk op de knop een kleurige bui met biologisch afbreekbare confettislierten over het bouwterrein neer te laten komen. Ook een vorm van 'samen'. Als beloning kregen ze een bos bloemen in handen gedrukt, maar het zal nog even duren voordat ze die in hun nieuwe woning in een vaas kunnen zetten…


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!