Deelnemers 40 km. Waterpoortloop met een pont over het Volkerak

Artikel geplaatst op: 21-2-2018

OOLTGENSPLAAT – Bij fanatieke wandelaars staat het al op de kalender, de jaarlijkse Waterpoortloop op 9 en 10 maart. De afstanden van 110 en 80 kilometer zijn al een paar weken geleden 'uitverkocht'. Op de deelnemerslijst staan wandelaars uit heel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Mede-organisator Ton Korteweg: "Die waarderen de ruimtelijkheid en al het water in onze regio."

Door Martijn de Bonte

Nieuw dit jaar is dat de deelnemers aan de 40 kilometer vanaf Ooltgensplaat naar de Volkeraksluizen lopen dan via Fort de Hel, de vestingwal van Willemstad en fort Sabina richting Dinteloord. Bij Dintelmond ligt de Waterpoortpont klaar om de wandelaars over te varen naar de Galathese Haven. In Dinteloord start er ook een 40 kilometer op Fort Sabina, maar dan is de route in de tegengestelde richting. Dus de lopers komen elkaar onder weg tegen. De Brabantse wandelaars varen met de Waterpoortpont van de Galathese Haven naar Dintelmond. De route van de 20 kilometer gaat vanaf Ooltgensplaat richting Langstraat en langs het natuurgebied bij het dorp weer terug richting Ooltgensplaat. Ieder jaar worden de routes aangepast, zodat de lopers iedere editie nieuwe dingen tegenkomen onderweg.

Wachtlijst

Er zijn vier afstanden: 110, 80, 40 en 20 kilometer. Aan de 110 en de 80 kunnen maximaal 200 lopers meedoen, dan aantal is al bereikt, dus is er een wachtlijst. Voor de 40 en de 20 kilometer kunnen lopers bij de start aanmelden. De start en finish is in 't Centrum aan de Weesmolenstraat. De 40 kilometer start tussen 9.00 en 9.30 uur, de 20 kilometer tussen 10.00 en 11.30 uur. De organisatie hoopt op mooi wandelweer en veel deelnemers. "We hebben liever geen nattigheid, voor de lopers, maar vooral ook voor de vrijwilligers die vaak urenlang een post bemannen. Maar het is maart, dus wat betreft het weer kun je van alles verwachten."

Veel animo

Initiatiefnemer Ton Korteweg vertelt dat er op het eiland veel animo is voor wandeltochten. "Kijk bijvoorbeeld naar de snertwandeltochten in Melissant en Ouddorp, daar doen honderden wandelaars aan mee. De tochten van 80 kilometer, ook bekend als Kennedymars, worden steeds populairder, daar staat tegenover dat de animo voor wandeltochten die langer zijn dan 80 kilometer afneemt. Bij de Waterpoortloop is de verdeling tussen 80 en 110 kilometer ongeveer fifty-fifty, in het begin waren er meer aanmeldingen voor de 110."

Korteweg is een fervent wandelaar en ontmoet tijdens wandeltochten allerlei andere lopers. "Wandelen kun je tot op hoge leeftijd blijven doen, zo doet er een man van ruim zeventig mee met de Waterpoortloop. Die zei: Die hele lange afstanden daar begin ik niet meer aan, maar 110 kilometer dat gaat nog wel…"

Waterpoort

De Waterpoortloop gaat door drie provincies: Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. Onderweg kunnen de lopers kennismaken met de vestingwerken rondom het Volkerak en de Krammer. Waterpoort is een samenwerkingsverband waarbij de regio's die verbonden worden door het Volkerak en de Krammer samen werken aan de bedrijvigheid in de regio. Meer informatie staat op www.waterpoortloop.nl.

Foto: Wandelaars tijdens de Waterpoortloop in 2017. Fotograaf: Steven van der Hoeff.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!