Nieuwe columnist in Eilanden-Nieuws: Boswachter Chantal van Burg

Artikel geplaatst op: 20-2-2018

"Misschien is het grootste verschil met mijn vorige baan als communicatieadviseur wel dat ik nu nooit meer hoef na te denken over wat ik aantrek." Met een tevreden gevoel trekt Chantal iedere werkdag haar boswachtersuniform aan. "Het liefst ben ik lekker buiten in de natuur."

Door Martijn de Bonte

De enthousiaste boswachter is geboren en getogen in Oude-Tonge en daar woont ze nu nog steeds. "Dit eiland is echt mijn plek, het moment dat ik over de Haringvlietbrug naar het eiland rij voelt echt als thuiskomen." Haar functie bij Natuurmonumenten heet officieel: boswachter communicatie en beleven. Dat wil zeggen dat ze onder andere de informatie in en over de natuurgebieden organiseert, excursies op poten zet met vrijwilligers en in gesprek gaat met allerlei partijen. Haar werkgebied bestaat naast Goeree-Overflakkee ook uit de Hoeksche Waard en een gedeelte van Voorne-Putten."

"Op Goeree-Overflakkee is er heel veel mooie natuur, zelf heb ik door mijn nieuwe baan bijvoorbeeld de Scheelhoek ontdekt. Dit vogelreservaat is ontzettend belangrijk voor riet-, weide- en moerasvogels. Via het Scheelhoekbos kun je het vogelreservaat wel beleven en dit jaar gaan we dat op meerdere plaatsen mogelijk maken. We zijn bij Natuurmonumenten enorm trots dat er sinds kort zeearenden rondom het Haringvliet zijn te vinden. We hopen natuurlijk dat ze in een van onze gebieden gaan broeden. Er is zelfs een onderlinge concurrentiestrijd tussen de boswachters van onze gebieden. Iedereen hoopt natuurlijk dat de eerste jonge zeearenden bij hen geboren worden …"

Voordat ze startte als boswachter was Chantal werkzaam als communicatieadviseur bij de gemeente Cromstrijen. Daar vormde ze de schakel tussen het gemeentehuis en de inwoners, nu vormt ze de schakel tussen de natuur en de mensen in de regio. "Een verschil is wel dat ik nu veel meer in de open lucht aan het werk ben, bijvoorbeeld voor een excursie. Dat is toch wel het favoriete onderdeel van mijn werk. Ik neem graag mensen mee in het verhaal van de natuur op Goeree-Overflakkee."

De 3-jarige dochter van Chantal vindt het wel stoer dat haar moeder boswachter is. Onlangs heeft de boswachter op het kinderdagverblijf van haar dochter vertelt over haar werk. "Het viel mij op dat jonge kinderen al behoorlijk veel weten van de natuur. Ze willen er graag meer over weten. De interesse voor de natuur zit, denk ik, in de genen."

De eerste column staat in de krant van dinsdag 20 februari 2018.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!