Opgeheven stichting maakt Streekmuseum en Agriterra blij

Artikel geplaatst op: 20-2-2018

SOMMELSDIJK – Voor Stichting Voorzieningenfonds Agrarisch Onderwijs op Goeree-Overflakkee is er geen toekomst meer. Daarom is de stichting woensdag 14 februari geliquideerd. Twee dagen eerder zorgde het bestuur voor blije gezichten toen ze het overgebleven geld van de stichting overhandigde aan Agriterra en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Stichting Voorzieningenfonds Agrarisch Onderwijs op Goeree-Overflakkee ontstond in 1990. Met de fusie van de middelbare agrarische school in Goes in de lagere agrarische school in Kapelle kwam er een eind aan de Stichting tot Bevordering van het Agrarisch Onderwijs op Goeree-Overflakkee.

De bezittingen van die stichting zijn toen ondergebracht in het voorzieningenfonds. Het ging om een lap grond aan de Groene Zoom in Sommelsdijk en een gebouwtje. Die moesten ten goede blijven komen voor de bevolking van Goeree-Overflakkee, zo was de bedoeling.

Op het stukje grond stonden aanvankelijk kassen. Later maakte een storm daar een eind aan. De kassen zijn niet herbouwd. Op het landje vonden cliënten van D'n Duyt zinvolle dagbesteding. Omdat er ook lesuren van de agrarische school (nu Edudelta College) plaatsvonden, was het tevens een plek van ontmoeting en integratie van scholieren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het bestuur van het voorzieningenfonds, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de LTO (agrariërs) en het Edudelta College (onderwijs), besloot de stichting op te heffen. Voorzitter Frank van Oorschot: "Wij hebben ons afgevraagd of we ons doel nog kunnen nastreven en bereiken. Gezien de nieuwe ontwikkelingen en omstandigheden leek het ons het beste om de bezittingen over te dragen." Dat opheffen ging nog niet zo eenvoudig. De stichting is er jaren mee bezig geweest.

Het stuk grond plus het gebouwtje zijn geschonken aan het Edudelta College. Een deel van het resterende geld gaat naar het realiseren van een blijvende herinnering aan de stichting op de nog te creëren campus. En tot slot ontvingen Agriterra en het Streekmuseum ieder een cheque van 3.500 euro.

Agriterra is een ontwikkelingsorganisatie die is opgezet door de LTO. Cees van Rij van Agriterra meldde tijdens de overhandiging van de cheque dat het geld ten goede zal komen aan zonnebloemen telende boeren in Zambia. Het Streekmuseum kan met de gift van het voorzieningenfonds de nieuwe vitrine over de landbouw op Goeree-Overflakkee betalen.

Foto: Cees van Rij (Agriterra), Frank van Oorschot (voorzieningenfonds) en Hans Kalle (voorzitter Streekmuseum).


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!