Ammy van der Weide behaalt landelijke vrijwilligersprijs

Artikel geplaatst op: 19-2-2018

SOMMELSDIJK – De ene verrassing na de andere kreeg ze in de achterliggende weken: Ammy van der Weide uit Middelharnis. Al ruim 35 jaar is ze zeer toegewijd vrijwilligster in Nieuw Rijsenburgh. En onder andere daarvoor kreeg ze vorige week dinsdag een receptie aangeboden in de centrale hal van het woonzorgcomplex. Maar nog meer moois viel haar ten deel. Ze werd ook genomineerd voor de VriendenLoterij Passieprijs. En daarin won ze op 2 februari jl. in Utrecht de Publieksprijs! Natuurlijk werd ze ook daarvoor tijdens de receptie van vorige week in het zonnetje gezet en kreeg ze aansluitend een heerlijk etentje aangeboden vanuit de eigen keuken van Nieuw Rijsenburgh. En Ammy (73) heeft genoten van zóveel warmte!

Tekst en foto: Hans Villerius

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven om toch mee te kunnen doen in de samenleving. Ook vrijwilligersprijzen draagt de VriendenLoterij een warm hart toe. De organisatie heeft zich zelfs verbonden aan zo'n vrijwilligersprijs: de Passieprijs, waarbij jaarlijks twee individuele vrijwilligers die voor een organisatie van onschatbare waarde zijn worden beloond met een juryprijs en met een publieksprijs.Eind 2014 werd voor het eerst de VriendenLoterij Passieprijs uitgereikt. De Passieprijs is onderdeel van de jaarlijkse Meer dan handen vrijwilligersprijzen, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in het leven geroepen om organisaties de mogelijkheid te bieden vrijwilligers in het zonnetje te zetten die als inspirerend voorbeeld voor hun omgeving mogen worden gezien.Uit de vele honderden inschrijvingen die ieder jaar worden gedaan worden zes genomineerden gekozen voor drie verschillende categorieën: lokaal, landelijk en voor de Passieprijs. De VriendenLoterij Passieprijs vormt een bijzonder onderdeel van het evenement. Voor deze prijs kijkt de jury naar verschillende punten. Zo let zij op inzet, creativiteit, het enthousiasme en de resultaten die de vrijwilliger voor een project heeft behaald. Daarnaast kent de Passieprijs een Publieksprijs. Verdeeld over meerdere categorieën kan een stem worden uitgebracht op een organisatie of op een individuele vrijwilliger.

Liefde

Per gemeente mogen drie vrijwilligersorganisaties en één individuele vrijwilliger worden voorgedragen om in aanmerking te komen voor de VriendenLoterij Passieprijs. Als organisaties waren dat op Goeree-Overflakkee hospice Calando, kringloopwinkel Goed voor Goed en Popstichting Jailhouse, terwijl als individuele vrijwilliger Ammy van der Weide door de gemeente werd voorgedragen. Op landelijk niveau werd ze, samen met vijf andere vrijwilligers, genomineerd.Al ruim 35 jaar, zeven dagen per week, staat Ammy in weer en wind klaar voor de bewoners van en voor de dieren – geiten, kippen, konijnen en eenden – rond Nieuw Rijsenburgh. In het woonzorgcomplex helpt ze bij grote activiteiten. Ze haalt dan bewoners op of brengt ze terug naar hun appartementen, of ze schenkt koffie, maar net zo lief brengt ze een bezoek aan bewoners of onderneemt ze iets leuks met ze. Ze helpt ook elke week bij het bloemschikken. Daarnaast is ze iedere dag te vinden bij kringloopwinkel Goed voor Goed. Hiervoor doet ze de was, maakt ze soep en zorgt ze dat de kantine er blinkt.In 1982 is Ammy in het toenmalige verpleeghuis De Samaritaan begonnen met haar vrijwilligerswerk, dat zich in de loop der jaren steeds verder uitbreidde. En nu, na ruim vijfendertig jaar doet ze dit werk nog net zo graag als in het begin, verzekert ze. Ze vindt het niet alleen waardevol om liefde te geven, maar ook de liefde die ze terugkrijgt is voor haar goud waard.

Bekroning

Voor de Publieksprijs kon tot en met 30 januari jl. een stem worden uitgebracht, waarna op 2 februari in Utrecht de feestelijke prijsuitreiking plaatsvond. En daar werd Ammy binnen de categorie Zorg, belangenbehartiging en dierverzorging winnaar van de Publieksprijs. Persoonlijke felicitaties mocht ze in ontvangst nemen van de Staatssecretaris van VWS. "Ver boven alles!", vertrouwde die haar toe, om aan te geven hoe hoog het aantal stemmen bedroeg waarmee zij haar welverdiende Publieksprijs scoorde. Hiervoor genomineerd te worden is al heel mooi, maar het behálen van de prijs vormt toch een heuse bekroning, bekende Ammy, die veertien jaar geleden trouwens al een Koninklijke Onderscheiding kreeg uitgereikt, toen ook al vanwege haar grote inzet voor de naaste. En wat Ammy betreft is het haar nog lang vergund dit mooie werk te blijven doen!


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!