Goeree-Overflakkee Samen wil raadscommissies terug

Artikel geplaatst op: 13-2-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – De lijst Goeree-Overflakkee Samen (GOS) kreeg vrijdagmiddag in de zitting van het centraal stembureau het nummer 8 toebedeeld. Een handeling die nauwgezet werd gevolgd door Sebastiaan Both en Hanna IJzerman-Jobse, de nummers 1 en 2 op de GOS-kandidatenlijst voor de verkiezingen op 21 maart. Beiden (man en vrouw) zijn lijsttrekker. "Daarmee onderscheiden wij ons van andere partijen. Liever geven wij aan woordvoerders te zijn. Met de aantekening dat niet alleen wij, maar al onze kandidaten de lijst en het programma dragen", vertellen Sebastiaan en Hanna. Een kennismaking. Een gesprek waarin het woord 'samen' veelvuldig klinkt. " Met elkaar, naast elkaar en voor elkaar op het eiland".

Door Jaap Ruizeveld

Wie zijn de GOS -woordvoerders? Sebastiaan Both (49), getrouwd en vader van een dochter, woont in Ooltgensplaat. Hij zit in de verkoopbranche, maar is - zoals hij het noemt - op dit moment 'in between jobs'. Anders gezegd: hij neemt even niet deel aan het arbeidsproces. Hanna IJzerman-Jobse (27) woont in Oude-Tonge, is getrouwd en moeder van 4 dochters. Zij is actief in een winkel (radiografische besturing) in haar woonplaats. De GOS-lijst telt 10 kandidaten. Op 3 Arie Swaneveld, 4. Marco v.d. Zant, 5. Elvira van Houwelingen, 6. Jan Bergenhengouwen, 7. Henk Hubert, die in 2013 met Leefbaar GO meedeed aan de verkiezingen, maar toen geen zetel behaalde, 8. Toon Pollemans, 9. Danïel Mulder en 10. Dick Tanis.

Voorbereiding

"Wij zitten met ons tweetjes - Sebastiaan en ik - aardig op een lijn", zegt Hanna. "Wij leggen de laatste hand aan het verkiezingsprogramma, waarin 'samen' en dan met een uitroepteken, het gedachtegoed wordt vertolkt. Ik heb deze politieke stap gezet omdat ik niet langs de kant wilde blijven staan roepen, maar actief mij voor het eiland en haar bewoners wil inzetten". Sebastiaan komt met accenten die, ook hier weer met anderen en samen, de eilanders meer zouden kunnen betrekken bij de uiteindelijke politieke besluitvoering in de gemeenteraad. "Wij pleiten voor de terugkeer van commissies. Die waren er in de voormalige zelfstandige gemeenten. Daar was het - ter voorbereiding op de raadszitting - een goede gelegenheid om vragen te stellen en voorlopige standpunten in te nemen. Tevens konden burgers hier inspreken. Laagdrempelig, direct. En dat totaal kwam dan voor een besluit naar de raad.

Politieke richtingen waren, in het openbaar, in de commissie al zichtbaar. Dat leverde ook veel tijdwinst op in de raad. Dan voorkom je middernachtelijke zittingen. Dat schrikt burgers niet alleen af, nee, men haakt af. Dat kan niet de bedoeling zijn".

Niet één beleid

GOS richt zich op het gehele 65 kilometer lange eiland. Zorgvuldig kijkend naar de verschillende geografische omstandigheden, de identiteit in de kernen. "Wij vinden dat je bij veel onderwerpen niet zomaar één dekentje kunt uitrollen. Beleid moet worden toegespitst daar waar het bijdraagt aan support en ontwikkeling voor burgers, bedrijven en instellingen. Waar het nodig is de leefbaarheid te versterken. Minder regels hanteren en initiatieven stimuleren. Onderzoek nu eens of het mogelijk is om bijvoorbeeld via een organisatie als Rewin (succesvol in Brabant) industrie aan te trekken in het oostelijk deel van ons eiland. Wellicht is er samenwerking mogelijk. Wacht niet af. Toon dat je er voor wilt gaan", zegt Sebastiaan Both.

Uitbouwen

"Wij alleen hebben de wijsheid ook niet in pacht. Maar samen moet er meer mogelijk zijn voor onze gemeente. Veel dingen gaan goed, wij zeggen petje-af, maar de indruk bij burgers bestaat dat als het echt moeilijk is de gemeente niet steviger doordrukt om negatieve opdrachten wat draaglijker te maken. En schakelen Anna en Sebastiaan door: Betrek die burger er serieus meer bij. Dorpsraden, prima, daar weet men wat er leeft. Maar een officiële status is er niet en dan kan je zomaar weer in de kou staan. Wij richten ons op veel speerpunten. Enkele ervan: de zorg/wmo/jeugdbeleid en uitvoeringszaken, zoals betere keukentafelgesprekken. Wij geven steun aan Paulina.nu. Sport en Cultuur, economie, een scala van onderwerpen die ook door anderen worden gekoesterd en die wij - met zijn allen en in samenwerking - tot een succes voor het eiland moeten uitbouwen".

Bescherming

Tenslotte zijn er de ideetjes die nog uitgewerkt moeten worden. Bescherming van het water rondom ons eiland. Prachtige natuur en recreatiemogelijkheden voor allen. Daarom zal het niet verbazen dat wij grote zorg hebben over ontwikkelingen die daar inbreuk aan doen. Villabouw, voor een kleine groep, aan en in het water van de Grevelingen, mag niet ten koste gaan van de overgrote groep bewoners die ook graag in die natuur hun ontspanning zoekt. Al zijn die ontwikkelingen nagenoeg binnen het gebied van een grensgemeente, de invloeden op onze recreatiemogelijkheden zullen onmiskenbaar zijn. Wat kunnen en/of willen wij als Goeree-Overflakkee op dit vlak nog doen?" zegt Sebastiaan vragend.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!