Flakkeese jongeren komen met ideeën voor politici

Artikel geplaatst op: 9-2-2018

MIDDELHARNIS – Jip en Janneke waren er ook. De twee vriendinnen en klasgenoten (groep 8) vonden dat de winkels op zondag open zouden moeten zijn. "Dan hoef je niet nog even wat rijst bij de buren te lenen. In Hellevoetsluis zijn de winkels ook op zondag open." Jip van de Berge en Janneke Bergen kwamen met hun idee tijdens de pizza-avond, die vorige week woensdag plaatsvond in Het Diekhuus in de aanloop naar het verkiezingsdebat op 14 februari. "De Spar in Ouddorp is toch ook open op zondag. Waarom dan de andere winkels niet?"

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Toen waren de pizzapunten al verorberd. Aan het begin van de avond zei gespreksleider Hans Lammers dat hij zich ten onrechte zenuwachtig had gemaakt. Zouden er wel genoeg jongeren komen om naar voren te brengen wat er leeft, wat er ontbreekt en wat de politieke partijen te horen zouden moeten krijgen als ze hun keuzes maken voor de toekomst van Goeree-Overflakkee? Nou, die waren er zeker. En ze waren nog van verschillende leeftijden ook. Jip en Janneke waren de jongsten.

Opvangcentrum

Kelly van der Veer kwam met een heel ander signaal richting de politiek, die zich opmaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zij pleitte voor een opvangcentrum voor jongeren op het eiland. "De laatste tijd worden er veel jongeren het huis uitgezet. Voor hen is hulp nodig, bijvoorbeeld een verwijzing naar een afkickcentrum en begeleiding richting zelfstandig wonen. Ik ben bezig een stichting op te zetten voor een opvangcentrum en ik ga een plan van aanpak schrijven."

Kelly maakte duidelijk dat er een serieus probleem is. In de zomer ving ze al zeven jongeren op die dakloos over straat zwierven. En dat terwijl ze zelf in een voorziening van een zorginstelling woont. "Ik wil hulp bieden. De jongeren vertrouwen mij. Het is niet goed als jongeren rondzwerven. Ze komen in aanraking met verkeerde vrienden en drugs en krijgen problemen met de politie."

"Er is niets waar je naartoe kan", zei een ander. "Je staat letterlijk op straat. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en komt niet verder." Ook hieruit kwam een signaal naar de politieke partijen naar voren: "Instanties werken naast elkaar en niet met elkaar. Het is nu niet goed geregeld."

Het Jongeren Activiteiten Centrum (JAC), zo klonk het aan de tafel terwijl de pizzadozen Het Diekhuus binnenkwamen, zou vaker open moeten zijn. "Het is de laatste jaren veel minder geworden. Ja, dan gaan de jongeren naar de Plus of naar het Havenhoofd. Vroeger was het JAC vaker open en het was altijd gezellig." Twee jongerenwerkers legden uit dat er niet meer dan 66 uur jongerenwerk per week is voor heel Goeree-Overflakkee.

Na de pizza's kwamen nog meer signalen los: aandacht voor jongeren (vanaf 13 jaar) die al roken en drinken. "Dat is niet helemaal goed." Ook ontmoetingsmogelijkheden in andere kernen dan Middelharnis, waar het JAC gevestigd is, zoals Ouddorp. Rookvrije zones. Beter onderhoud van de wegen, zodat je scooter heel blijft en je behalve dakloos en werkloos niet ook nog eens zonder vervoer komt te zitten. Ook belangrijk: de gemeente zou scholen moeten ondersteunen bij het formuleren en uitvoeren van een antipestbeleid. "Pesten is strafbaar, daar zou de politie uitleg over moeten geven op scholen." En dus het punt van Jip en Janneke: winkels open op zondag.

Op naar het debat

Ideeën en signalen genoeg, concludeerde gespreksleider Hans Lammers aan het slot van de pizza-avond. Een aantal zal ongetwijfeld terugkomen in het verkiezingsdebat dat woensdagavond 14 februari op het programma staat. Ook dat is, net als de avond voor jonger eilanders, een initiatief van een werkgroep van Stichting ZIJN. En ook dat vindt plaats in Het Diekhuus. Aanvang: 19.30 uur. Jip en Janneke hebben wel zin om te komen. Kijken hoe de politieke partijen reageren op al die punten die de jongeren tussen de pizzapunten naar voren hebben gebracht.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!