College van B&W op bedrijfsbezoek: Gemeente ondersteunt XSARUS graag bij groei

Artikel geplaatst op: 8-2-2018

MIDDELHARNIS – In zijn cyclus van maandelijkse bedrijfsbezoeken was het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee dinsdagmiddag 6 februari te gast bij XSARUS E-development & Consulting te Middelharnis. Hiervan ontvingen de directieleden Paul en Daniël Kieviet het college, om dit kennis te laten maken met het bedrijf en zijn bedrijfsactiviteiten. In het bijzonder was er aandacht voor de groei van XSARUS. Het was ook naar aanleiding van dit punt dat het college deze maand zijn werkbezoek aan XSARUS bracht.

Tekst en foto: Hans Villerius

Elkaar beter leren kennen, bij bedrijven in de keuken kijken, luisteren naar wat er speelt en van elkaar willen leren. Het zijn enkele uitdrukkingen die burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris dinsdagmiddag bezigden om aan te geven met welk doel ze regelmatig bij de eilandelijke ondernemers op bezoek gaan. "Het past ook bij de visie van de gemeente om af te rekenen met het stoffige imago dat tot enkele jaren geleden nog op Goeree-Overflakkee rustte. Een proces waarbij we onze ondernemers keihard nodig hebben en we samen met elkaar op moeten trekken", zo gaf burgemeester Ada Grootenboer aan.

Groei door versmalling

Bij XSARUS wachtte het college twee presentaties. De ene wijdde het gezelschap in de ontstaansgeschiedenis en verdere ontwikkeling van het bedrijf in, de tweede maakte concreter welke rol XSARUS voor zijn vele klanten vervult.De start van dit intussen landelijk bekende ICT-bedrijf ligt ergens voor het jaar 2000, op de zolderkamer van de ouderlijke woning van de broers Paul en Daniël Kieviet. Het was de tijd dat internet en e-mail net opkwamen. Websites bouwen was aanvankelijk het terrein waarop de broers hun dienstverlening richtten. In 2001 openden ze aan de Nieuwstraat in Middelharnis hun eerste bedrijfspand en kon er personeel worden aangetrokken. Naderhand verhuisde het bedrijf, inmiddels met hun derde compagnon Bram Hoekman, naar bedrijventerrein De Watertoren te Dirksland, om in 2011 terug te keren naar Middelharnis. Daar verrees aan De Hofjes een eigen kantoorpand, dat in 2015 vanwege de gestage groei werd uitgebreid met een tweede identiek kantoorgebouw, met een glazen verbindingssluis tussen de twee panden.In 2007 concludeerde XSARUS dat er voor het bedrijf vooral toekomst zou liggen in de E-commerce. Daarom besloot het de dienstverlening te gaan versmallen tot die tak van sport, namelijk webshops ontwikkelen, met alles wat daarbij komt kijken: advies, ontwerp, programmeren, optimaliseren, koppelingen maken naar o.a. de boekhouding, naar het voorraadbeheer en de logistiek van de klant. Maar ook het in beeld brengen en gebruikmaken van big data: hoe gedragen klanten zich in de online-omgeving en hoe kan de ondernemer deze klanten 'verleiden' tot het doen van aankopen?, zo legde Paul Kieviet uit, die aangaf dat juist door versmalling van de dienstverlening het bedrijf z'n groei kreeg.

Samenwerking en partnership

Op de werkvloer kreeg het college een korte presentatie waarin nader werd uitgelegd wat de dienstverlening aan één van de klanten, Sacha Shoes, inhoudt. Verbetering van het logistieke proces bij de klant bijvoorbeeld. Of het mogelijk maken dat bestellingen die online werden gedaan kunnen worden geruild of geretourneerd in de winkel. Of dat artikelen online kunnen worden gereserveerd om tot enkele dagen later in de winkel te kunnen worden uitgeprobeerd voordat tot aankoop wordt overgegaan. Of het bij elkaar brengen van offline- en online omzet in één systeem. "Feitelijk vorm je één team met je klant en is er zowel sprake van samenwerking als van partnership", gaf Paul Kieviet aan. In dat verband was één van de cultuuraspecten van XSARUS die hij noemde mooi geplaatst: "Als dienstverlener houden wij van mensen". Missie en visie van het bedrijf zijn gedocumenteerd "en gefundeerd in onze onderliggende waarden", gaf Kieviet verder aan. "Het gaat dan om zaken als: wie zijn we, wat doen we, waarom doen we 't, waarom doen we 't op de wijze zoals we 't doen. En hoe zien we de markt?"Intussen heeft XSARUS een groot klantenbestand in zowel Nederland als in België, van de kleine retailer tot de multinational toe. Namen als Wehkamp, Omoda, Sacha, Manfield, Trust, Fortune en PON prijken op de klantenlijst. En vorig jaar behaalde XSARUS bij het vakblad Emerce, in een ranking van honderd beste e-commerce bedrijven in Nederland, de derde plaats.

Uitbreiden, maar waar?

Anno 2018 heeft het bedrijf een driekoppige directie en zeventig medewerkers. Het streven is een jaarlijkse groei te hebben van ongeveer 15%. Dit leidde het gesprek als vanzelf naar het punt waarvoor het college had besloten dinsdag bij XSARUS op bedrijfsbezoek te gaan: de huisvesting van het bedrijf.Waar de XSARUS directie zich nog beraadt op hun huisvesting, wond het college er geen doekjes om dat het 't liefst ziet dat dit ICT-bedrijf volledig op Goeree-Overflakkee gevestigd blijft. Dit mede met het oog op het streven meer hoger opgeleide mensen naar het eiland te trekken. Over en weer werd op constructieve wijze met elkaar nagedacht over kansen, voordelen en nadelen die vastzitten aan uitbreiding in Middelharnis of elders, waarbij het college vooral de mogelijkheden uitdiepte voor uitbreiding alhier. Voor de mannen van XSARUS nieuwe input voor verdergaande besluitvorming. Voor de gemeente een mooi moment om uit te spreken dat ze voor uitbreiding ter plekke zo veel mogelijk medewerking wil verlenen, zoals wijziging van het bestemmingsplan. En voor beide partijen betekende het werkbezoek een waardevol moment om elkaar in de toekomst beter te weten te vinden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!