Herboren verenigingsgebouw Oostdam: "Goerie verdient het!"

Artikel geplaatst op: 8-2-2018

GOEDEREEDE – De namen van verenigingsgebouw Oostdam en het stadje Goedereede zijn onafscheidelijk aan elkaar verbonden. Niet dat Oostdam tot de fraaie historische bebouwing van de aloude stadskern behoort, want het maakt onderdeel uit van de nieuwbouw, inmiddels de oude nieuwbouw, maar wel speelt het verenigingsleven van Goedereede zich in belangrijke mate hier af, in dit dorpshuis. Eigenlijk moet je over stadshuis spreken, Goedereede heeft immers heuse stadsrechten, maar daarmee zou het gebouw al gauw een betekenis krijgen toegedicht die het niet toekomt, daarom toch maar dorpshuis. Alleen, het hébben van zo'n voorziening is één. Het in stand houden ervan, en van het gebruik door de samenleving, dat is iets anders. En dat hebben ze bij Oostdam goed begrepen. Daarom staat daar voor de komende tijd heel wat op stapel.

Tekst en foto: Hans Villerius

Oostdam is één van de gebouwen die tot de gemeentelijke accommodaties behoort. Van hieruit berusten het beheer en de exploitatie bij de Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO). Die wil langs deze weg de samenleving onder andere een gastvrije dienstverlening bieden voor alle mogelijke plaatselijke activiteiten op het gebied van sport, recreatie en cultuur. En alle accommodaties de uitstraling geven die ze verdienen, in relatie tot de belevingswaarde van haar gasten. Zo ook Oostdam.

Frisser

Het dagelijks beheer van Oostdam is sinds twee en een half jaar in handen van Elza Feller en sindsdien is er best wat veranderd in het verenigingsgebouw. Gebruikers merken het op en zijn er blij mee: het gebouw is een stuk frisser geworden en plezieriger om er te verblijven. "Dat was ook wel nodig", legt Elza uit, "want door de jaren heen is er niet zo veel vernieuwd. Daarom hebben we de hal met de bar een opknapbeurt gegeven, met frisse tinten en nieuwe keukenapparatuur. Ook de bestrating naar de entree toe is vernieuwd. Heel fijn was het dat we veel met vrijwilligers konden doen, mensen van de verenigingen die graag gebruikmaken van Oostdam en het opknappen van het gebouw een warm hart toedragen. Zo ondervind je al dat Oostdam echt van onze Goereese gemeenschap is. Sinds deze opknapbeurt wordt weer meer gebruik gemaakt van het verenigingsgebouw."

Verdergaand

"Maar er zou veel meer moeten gebeuren", vervolgt Elza. "Laten we eerlijk zijn: het kan toch niet zo zijn dat je de gordijnen niet meer dicht durft te doen omdat je bang bent dat anders de gordijnstof afscheurt… We hebben daarom ook over verdergaande vernieuwing gedacht."Lesley Wolters, directeur van SRGO, vult aan: "Daarbij hanteren we dezelfde wijze van aanpak als we destijds bij het upgraden van 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver deden: de gebruikers zelf laten aangeven hoe ze een vernieuwde accommodatie het liefst zouden zien en die informatie meenemen ten behoeve van verdere oriëntatie. Dat is in 't Prieel ook heel succesvol gebleken."

Oostdam 3.0

Inmiddels heeft Elza gesprekken gehad met alle verenigingen en instanties die gebruikmaken van Oostdam. Die zijn allemaal erg enthousiast over het voornemen het gebouw onder handen te nemen. Aan de hand van de gesprekken zijn intussen tekeningen gemaakt en een plattegrond voor een nieuwe indeling en inrichting. Deze laten nu al een heel fraai ogend verenigingsgebouw zien, waarin is afgerekend met het vele dat ronduit gedateerd en versleten is.Graag willen Elza en Lesley de verdere planvorming delen met de Goereese bevolking. "Enerzijds om onze gebruikers te laten zien dat wij het graag honoreren dat meer van Oostdam wordt gebruik gemaakt, dat wij dan goed voor ze willen zorgen door middel van een vernieuwd gebouw. Anderzijds omdat wij onderkennen dat een beter geoutilleerd gebouw inderdaad meer gebruikers krijgt. Een soort oorzaak-en-gevolg effect dus. Er is al zo veel dat verdwenen is in Goedereede en da's jammer. Ons buurthuis willen we daarom graag voor ons stadje behouden, als centrale plek in de samenleving en om de levendigheid en leefbaarheid hier terug te brengen. Vandaar onze plannen Oostdam 3.0!"

Bijeenkomst

Wat die derde versie van Oostdam concreet in zal houden, wil Elza in de krant nog niet vertellen. Ze houdt dit 't liefst als verrassing voor Goedereede, om tijdens een presentatiebijeenkomst op vrijdagmiddag 16 februari van 16.00 tot 18.00 uur – in Oostdam natuurlijk – te laten zien in welke richting de gedachten gaan. Maar ook om nog verdere tips en ideeën vanuit de bevolking mee te krijgen, zodat de plannen zo veel mogelijk aan zullen sluiten bij de wensen van gebruikers, én om te peilen of er weer op inzet van vrijwilligers gerekend mag worden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. "We hopen op deze manier op een zo groot mogelijk draagvlak en een zo groot mogelijke slagingskans voor onze plannen te krijgen", zegt Elza, "want één ding valt zeker te zeggen: Goerie verdient 't!"


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!