65 jaar na de watersnoodramp: Paula Flikweert nog altijd dankbaar voor de hulp van toen

Artikel geplaatst op: 7-2-2018

OUDDORP – Nog één kort verhaal in het kader van de herdenking van de watersnoodramp van 1953. Geen ooggetuigenverslag, want degene die het verhaal heeft, was er toen nog niet. Nog net niet. Twee en een halve week nadat de ramp zich voltrok werd ze geboren. Zonder het te weten was ze er dus toch bij. En het is dat haar zwangere moeder de ramp heeft overleefd, ondanks dat ook zij tot haar middel in het water heeft verkeerd, anders had ze er nu ook niet geweest: Paula Flikweert-van Iwaarden uit Ouddorp.

Tekst en foto: Hans Villerius

Als klein, lief wichtje stond ze 65 jaar geleden al op de foto in de krant, in het Brabants Nieuwsblad, samen met haar even kleine tweelingzusje en met hun moeder, in een ziekenhuisbed op de evacuatiekraamafdeling van het Algemeen Burgergasthuis in Bergen op Zoom. Want daar was moeder Van Iwaarden-Biersteke opgenomen, nadat ze als evacué vanuit het Zeeuwse Krabbendijke in deze naburige Brabantse stad was terechtgekomen en twee en een halve week later moest bevallen. Onder de bevolking van Bergen op Zoom was massaal hulpverlening op gang gekomen, ook door talloze vrouwen die van harte de handen uit de mouwen staken voor de stroom van evacués die hier uit de noodgebieden aankwamen. Particuliere initiatieven werden op touw gezet om goederen in te zamelen voor de naaste die huis en haard was kwijtgeraakt. Middenstanders zetten zich ook in. En menigmaal maakten inwoners uit 'Bergen' aantallen uren per dag die ze anders waarschijnlijk nooit gemaakt zouden hebben. Alles vanuit medeleven met en grote betrokkenheid bij degenen die door de watersnoodramp zo zwaar getroffen waren.

Babyuitzet

En dat brengt het verhaal bij Paula Flikweert en haar moeder. Moeder was immers ook als evacué hier ondergebracht. Maar zónder babyuitzet. Alles was immers kwijt. Datzelfde gold vanzelf de andere kraamvrouwen die op de evacuékraamafdeling van het gasthuis waren beland. Moeizaam hadden ze in de achterliggende maanden hun babyuitzet bijeen weten te sparen. En niets was er nu meer wat ze hun dierbare kleintjes konden geven! Van de tomeloze inzet van Bergen op Zoom voor de naaste in nood hadden ze geen idee. Massa's kleding werden er namelijk ingezameld. En zeer veel vrouwenhanden kwamen eraan te pas om al die kleding te sorteren. Ook veel babyspulletjes zaten ertussen. Zó veel dat er een heel ziekenhuis mee kon worden voorzien. Truitjes, jasjes, dekentjes, luiers, enz., het was er allemaal en ruimschoots voorhanden. De twaalf vrouwen die in de tweede helft van februari 1953 op de evacuékraamafdeling van het burgergasthuis verbleven, wisten dan ook niet wat ze zagen toen ze daar plotsklaps van een nieuwe en complete babyuitzet werden voorzien. Voor moeder Van Iwaarden was er zelfs een tweelingkinderwagen. Want op 18 februari was ze van een tweeling bevallen: Paula en Anneke. "Twee stevige gezonde babykinderen", zo staat in het krantenknipsel uit het Brabants Dagblad te lezen, dat Paula nog altijd zorgvuldig bewaart en dat melding maakt van de hulp die moeder Van Iwaarden en haar tweeling mochten ontvangen. "De twee hummels", zoals ze in de krant werden genoemd, zijn "de trots van de evacuatiekraamafdeling", staat er, "waarvan de een 'n pikzwarte, de ander 'n blonde haardos heeft meegekregen. Die pikzwarte is nu de – inmiddels grijs geworden – Ouddorpse Paula Fliweert, die na haar huwelijk met Bram Flikweert uit Ouddorp al weer dertig jaar hier woont. "Zwarte Paultje en blonde Anneke hebben er nog geen weet van wat er om haar heen zich heeft afgespeeld", meldt de Brabantse krant verder, "maar de dank die zij later zullen voelen valt nú duidelijk te lezen in de ogen van moeder Van Iwaarden, die zich geborgen weet in de koesterende zorgen van vele, vele vrouwenhanden uit Bergen op Zoom en ver daarbuiten". En dat is precies wat Paula Flikweert nu, bijna 65 jaar na haar geboorte, graag wil met dit haar verhaal: uiting geven aan haar dank, die ze inderdaad nog altijd gevoelt!


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!