Namenmonument voor Nieuwe-Tonge

Artikel geplaatst op: 6-2-2018

NIEUWE-TONGE - Onder immense belangstelling wordt ook in de dorpskerk van Nieuwe-Tonge de Ramp herdacht. De 300 programmaboekjes zijn ver voor aanvang al op en late bezoekers weten soms met moeite nog een plekje te bemachtigen. Eensgezind herdenkt het dorp zijn slachtoffers.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Tijdens de herdenking is er een gevarieerd programma. De voorzitter van de dorpsraad houdt het welkomstwoord. Muziekvereniging Apollo speelt en er worden gedichten door leerlingen van de beide scholen voorgelezen. Daarna houdt dominee Van Assen een meditatief moment. "Provincie Zeeland heeft als spreuk Luctor et Emergo: ik worstel en kom boven. Maar komen wij ook Boven?'' Hij refereert aan het monument op de begraafplaats; een steen waar twee handen bovenuit steken. "Handen die zoeken naar houvast. Maar waarin vinden zij (en wij) die houvast?''

Glazen monument

Het speciale projectkoor brengt 'Fierce raged the tempest' en 'Ave verum corpus' ten gehore. Daarna worden op eerbiedwaardige wijze de namen van de 90 slachtoffers van Nieuwe-Tonge voorgelezen. In de kerk kun je een speld horen vallen. Het gebeuren maakt indruk. Bij de uitgang is er een collecte voor de financiering van beide monumenten. Vele mensen doen een duit in het zakje, later blijkt dat dit bijna € 800,- heeft opgeleverd.

Aansluitend is er een stille tocht naar het monument op het Finlandplein. Zacht en stil schuifelt de stoet voorwaarts, de brandweer voorop. Eenmaal aangekomen wordt er bij het bestaande monument nóg een monument onthuld: een glazen plaat waarop de 90 namen van alle slachtoffers van Nieuwe-Tonge zijn aangebracht. Op deze plaat(s) worden de slachtoffers die in 1953 uit de gemeenschap ontrukt zijn en op zes verschillende plaatsen begraven liggen, weer in het midden van het dorp bijeen gebracht.

Houten huizen

Wethouder Markwat spreekt namens de gemeente Goeree-Overflakkee, waarna hij als eerste een krans legt bij het monument. Dan krijgt de herdenking een internationaal tintje: de Honorary Consul van Finland, de heer Verbrugge, is ook aanwezig. Na de Ramp heeft Finland namelijk dertien houten huizen aan het verwoeste dorp geschonken. Ter gedachtenis aan deze schenking heet het plein tot op de dag van vandaag nog steeds het Finlandplein. Trots wappert nu ook de Finse vlag (weliswaar halfstok) op het plein. De consul spreekt zijn dank uit richting de initiatiefnemers en roemt de band tussen Nieuwe-Tonge en Finland. Na het trompetsignaal volgt er één minuut stilte en kunnen mensen nog bloemen leggen. Dan is ook deze ceremonie ten einde en kan er nog worden nagepraat in het Dorpshuis, waar een fotopresentatie van de renovatie en opbouw van de momenten wordt getoond.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!