Water tot aan de derde traptrede

Artikel geplaatst op: 6-2-2018

MIDDELHARNIS - Voor de herdenking van de slachtoffers van Middelharnis en Sommelsdijk verzamelen zich zo'n 70 mensen op de begraafplaats aan de Rottenburgseweg, waar ze welkom worden geheten door het herdenkingscomité. Namens de gemeente is wethouder Feller aanwezig. In zijn toespraak verhaalt hij de gebeurtenissen die zich in de rampnacht voltrokken: de abnormale waterstand die zich niet terugtrok en uiteindelijk zo'n verwoestende werking had. Zoals zovelen rond deze tijd uitspreken, benadrukt de wethouder dat de Ramp met haar verschrikkelijke gevolgen nooit vergeten mag worden. Dat gezegd hebbende, legt hij een krans bij het monument.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Om ook de jeugd bij de herdenking te betrekken, is aan kinderen van verschillende basisscholen in de buurt gevraagd om gedichten te schrijven. Uiteindelijk lezen drie van hen hun op rijm gestelde gedichten voor, waarna ook zij - en hun klasgenoten - bloemen leggen bij het monument.

Overlevende Kleingeld verhaalt zijn belevenissen, die hij als 8-jarige jongen meemaakte. "We hadden ons boven verschanst. Het water kwam steeds hoger en hoger, tot aan de derde trede van de trap. Gelukkig steeg het toen niet verder. Gehuld in een deken aten we bij kaarslicht op zolder een boterham.'' Daarna beschrijft hij de evacuatie naar de droog gebleven gebieden.

Waardering

Na zijn indrukwekkende verhaal wordt er één minuut stilte gehouden. Het taptoe weerklinkt. Vervolgens is het woord aan een nabestaande, die een deel van haar familie verloor in de golven. Zij gebruikt haar tijd om een hartelijk dankwoord uit te spreken in de richting van het herdenkingscomité, "omdat nu ook de slachtoffers alhier de herdenking en waardering krijgen die zij verdienen.''


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!