Stichting Oost-Europa blikt terug op 2017 Tien transporten met goederen van Flakkee naar Roemenië

Artikel geplaatst op: 6-2-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - In sommige gebieden in Roemenië is er sprake van grote armoede. De mensen lijden er dagelijks honger. Een groep vrijwilligers op Goeree-Overflakkee helpt de mensen in Uioara en de omliggende dorpen. In een loods in Middelharnis worden er goederen ingezameld om de mensen in het gebied te helpen. En dat al jarenlang. Een terugblik op de activiteiten vorig jaar.

In 2017 zijn er tien transporten, elk gemiddeld 90 kubieke meter, naar Roemenië gebracht. En ook in 2018 zijn er in januari alweer twee grote transporten de grens overgegaan naar de projecten in Roemenië. In de loods in Middelharnis worden jaarlijks heel veel spullen ingeleverd. Zo kan er ieder jaar kleding voor volwassenen en kinderen, schoenen, meubilair, kostuums, mantels, jassen, dekens, bedden, matrassen, rollators en keukenspullen, schoolmeubilair, medicijnen, enzovoort naar Roemenië worden gebracht.

Eén van de projecten is een tweedehands winkel Tabitha in Uiara. Ds. Husar, die in het gebied werkt, schreef in december: "We zijn de werkgroep ontzettend dankbaar, die zoveel materiële hulp weet te organiseren! De goederen voor onze winkel zijn een zegen voor veel arme gezinnen." Andere projecten zijn het ziekenhuis, waar vanuit Nederland bedden zijn gebracht. Een bejaardentehuis was zo armoedig dat bij de bezoekers van Goeree-Overflakkee de tranen in de ogen sprongen. De stichting heeft daarom gezorgd voor comfortabele stoelen en goede bedden voor het bejaardentehuis. Ook gaat er regelmatig incontinentiemateriaal, medicijnen en medische apparatuur vanaf het eiland naar Roemenië.

Op een Openbare school zijn er zestig Bijbels overhandigd aan de directrice. Alle klassen krijgen eens per week godsdienstles. De contacten met die school zijn een paar jaar geleden gelegd. De armoede in de school was duidelijk zichtbaar. We hebben toen hulp toegezegd. Inmiddels zijn diverse lokalen voorzien met tafels, stoelen, schoolborden en zonwering uit Nederland. Veel potten met verf zijn er op verzoek van de schoolleiding gebracht en bij een later bezoek waren veel gangen en lokalen keurig in de verf gezet. Maar nog niet alles is klaar. De organisatie heeft een nieuwe serie verfpotten toegezegd. Mochten er lezers zijn die de stichting aan witte verf zouden kunnen helpen of het project willen sponsoren, dan kan er contact worden opgenomen.

Andere toekomstplannen zijn het bouwen van een onderkomen, waar kerkdiensten kunnen worden gehouden. Er is al grond beschikbaar gesteld door de plaatselijke overheid, het is de bedoeling om hier een multifunctioneel gebouw neer te zetten. De rest van het perceel kan worden gebruikt voor het verbouwen van aardappels en groenten en het houden van kippen en varkens. Daarnaast is een belangrijk doel om ervoor te zorgen dat alle kinderen in het gebied onderwijs ontvangen. De meeste kinderen in het gebied gaan op dit moment niet naar school.

In Eilanden-Nieuws van aanstaande vrijdag een uitgebreid jaarverslag van de Stichting Oost-Europa. Kijk voor meer informatie of om het werk te steunen op de website: www.oosteuropa-werkgroep.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!