Jan Zwerus meldt zich met nieuwe rechtse partij

Artikel geplaatst op: 6-2-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – De lijst met 14 kandidaten (Groep Jan Zwerus) is maandag ingediend. . Vrijdag zal het centraal stembureau, na controle van de geldigheid, ook het lijstnummer geven aan deze nieuwe lijst en kan Jan Zwerus uit Dirksland met zijn partijgenoten de campagne starten ter voorbereiding op deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen Goeree-Overflakkee. "Wij zijn er klaar voor", geeft de optimistische 69-jarige lijsttrekker aan. Hij spreekt van een frisse, positief ingestelde, vrolijke rechtse partij, die in uitingen dichtbij het gedachtegoed van de PVV en Forum voor Democratie staat. Ideologie en identiteit zijn pijlers.

Door Jaap Ruizeveld

"Ik ben geen politicus en mijn te verkiezen kandidaten zijn dat ook niet. A-politiek. Onervaren, ja. Dat wil ik ook. Kandidaten die dichtbij en tussen de burgers staan. Weten wat er speelt. Naar hen luisteren en niet zonder slag of stoot wijken voor niet gewenste taakopdrachten. Die daarvoor verantwoordelijkheid nemen. Wij zullen transparant zijn in handelen. Geen gezeur. Kort en bondig optreden. Als de kiezers ons steunen, en kijkend naar eerdere stembusuitslagen op ons eiland, moet het mogelijk zijn zeker 2 zetels in de nieuwe raad te behalen," verwacht Zwerus. Zonder enige terughoudendheid noemt hij kernthema's die hij wil aanpakken: "Geen verspilling van belastinggeld. Doelgerichte besteding, dus ook het afschaffen van hondenbelasting, omdat die opbrengst aan andere zaken wordt toebedeeld. Lasten voor burgers verlagen daar waar het maar kan. Kritisch en transparant kijken naar subsidies. Vanuit eigen kracht in de organisatie onderwerpen aanpakken. Minder externe adviesbureaus inschakelen".

Toon wat kan

"Er moet een eind komen aan de arrogantie van bestuurders die onderwerpen doordrukken. Die regels belangrijker vinden dan burgers te raadplegen die zij vertegenwoordigen. Ga niet prat op toegedichte successen rond het hot-item duurzaamheid. Laat zien, toon aan wat kan en niet kan. Die transparantie kweekt vertrouwen. De kloof tussen bestuurders en burgers wordt anders nog groter", zegt Zwerus. Ambitieuze kretologie? De lijsttrekker laat zich niet uit het veld slaan, ook niet als niet alle onderwerpen worden onderbouwd. Wie is dit nieuwe gezicht?

Levensloop                                                                                                                                        

Jan Zwerus is geboren in Rotterdam. Kwam met zijn ouders op tweejarige leeftijd naar Goeree-Overflakkee. Zijn vader was 4 jaar predikant in de Gereformeerde Gemeente Middelharnis. Het gezin vertrok daarna naar Canada en de USA. Op zijn 14e jaar (1961) was hij terug in Nederland. Vader werd als predikant beroepen in Nunspeet. Jan was, zoals hij het aangeeft, gedurende het grootste deel van zijn actieve loopbaan, internationaal opererend in de mediawereld. Opnieuw Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk waren zijn standplaatsen. Hij woont nu in Dirksland aan de Nieuwstraat.

Omstandigheden                                                                                                                        

Kwam in 2015 - toen voor de PVV-fractie - in de provinciale staten van Zuid-Holland. Wilde graag op het eiland een lokale partij oprichten, daarbij kansen inschattend na het succes op Goeree-Overflakkee van de PVV bij de landelijke verkiezingen in maart 2017. Toen werd deze partij hier derde in stemmental na VVD en SGP. Kreeg voor zijn initiatief echter geen groen licht en geen support van de PVV-partijtop. Trad vervolgens uit. Nam zijn zetel mee, onder de vlag van Leefbaar Zuid-Holland. Op het eiland lukte het niet - door omstandigheden, zoals hij noemt -, de afgelopen periode onder een bestaande partijnaam gezamenlijk tot één kandidatenlijst te komen. Jan Zwerus wil daar verder niet op ingaan. Zijn vizier is op eigen kracht nu gericht op 21 maart.

Samenwerken

Er van uitgaand dat de partij een verkiezingssucces behaalt, geeft de lijsttrekker aan dat hij in de volksvertegenwoordiging zeker dan openstaat voor samenwerking met andere fracties. "Ik sluit niemand uit. Wij zijn duidelijk in het respectvol uitdragen van ons gedachtegoed, zonder het islam-aspect", voegt hij er aan toe. "In onze campagne op het eiland richten wij ons op tal van onderwerpen, zoals permanente bewoning van recreatiewoningen, de verkeersveiligheid, speciaal ook veiligheid bij de scholen, gratis parkeren op het hele eiland, zorg, economie en werkgelegenheid." Daarbij even over de grenzen kijkend, stelt hij: "De oorspronkelijke EEG-insteek omarm ik, maar de regels van de EU, ook hier vanuit de visie van politici op grote afstand, zijn niet alleen betuttelend, maar ook uiterst negatief en desastreus voor onze visserij en voor de agrarische sector. Ook daar zie je de geldverspilling aan baantjes en zinloze projecten. Kom op zeg, dat moet anders. De burger moet centraal staan. Niet de politici", reageert Zwerus.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!