GOperation werkt aan sociale innovatie op Goeree-Overflakkee

Artikel geplaatst op: 31-1-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Opnieuw staat Goeree-Overflakkee landelijk vooraan in de rij als het gaat om een nieuwe ontwikkeling in de maatschappij: invulling geven aan de Participatiewet, aan de Banenafspraak. Kort gezegd komt het erop neer dat bedrijven met meer dan 25 medewerkers verplicht worden om één persoon die op afstand staat tot de arbeidsmarkt, of die niet in staat is het wettelijk minimuminkomen te verdienen, een arbeidsplaats te bieden. Ofwel: mensen met een arbeidshandicap te helpen aan een social return. Omdat daar best veel voor komt kijken én omdat het een maatschappelijk issue wordt, is op het eiland GOperation opgezet, om hier voor bedrijven de social return verplichting gezamenlijk op te pakken. In Nederland is Goeree-Overflakkee hiermee de derde regio die dit zo heeft opgezet.

Tekst en foto: Hans Villerius

In het kader van de Participatiewet krijgen werkgevers en ondernemers steeds meer verantwoordelijkheid voor degenen die een arbeidshandicap hebben. Om zich hierin te laten ontzorgen kunnen ondernemers en instellingen lid worden van GOperation door hier werkzaamheden in te brengen en deze aan de coöperatie uit te besteden. Daar worden de werkzaamheden uitgevoerd door mensen die tot de doelgroep behoren, dit onder professionele begeleiding en zo nodig met bijscholing. De aangesloten bedrijven hebben zelf verder nergens meer omkijken naar. GOperation vormt op die manier als het ware een verlengstuk van het bedrijf, dat op zíjn beurt als sociaal ondernemer voldoet aan diens social return verplichting en aan de Banenafspraak. Op zich is GOperation een gewoon bedrijf, dat enerzijds wil staan voor hoogwaardige producten, met een marktconforme prijs en met korte lijnen tussen de productie en de opdrachtgever. Anderzijds wil de coöperatie werk creëren voor de doelgroep en bedrijven stimuleren inhoud te geven aan de Participatiewet. Dus maatschappelijk verantwoord ondernemen op een commerciële basis.

Startbijeenkomst

Heel veel voorbereidend werk is er al verricht om GOperation van de grond te krijgen. Een klus die onder leiding van oud-directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet Jan de Waard is geklaard, samen met de gemeente Goeree-Overflakkee, de Rabobank, TNO en het WSPR. In mei 2017 was de oprichting een feit en inmiddels hebben zich al negentien eilandelijke organisaties aangesloten. Het is de bedoeling dat dit er nog veel meer gaan worden. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Voor aanmelding of voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Diana van Rossum, tel 06 83409744, e-mail d.van.rossum@goperation.nl.Afgelopen dinsdagmorgen was er een speciaal moment waarop GOperation officieel van start ging. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Rabobankkantoor aan de Rottenburgseweg te Middelharnis. Hier voerde een vijftal sprekers het woord om, ieder vanuit zijn vakgebied, te benadrukken waarom een coöperatie als GOperation een bijzonder en waardevol initiatief is. Lees een uitgebreid artikel in onze (abonnee-)editie van vrijdag 2 februari a.s.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!