Fasehuis Sjaloom Zorgt heeft nu een naam: De Vrije Veste

Artikel geplaatst op: 23-1-2018

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De opvanglocatie van Sjaloom Zorg aan de Tilsedijk, tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel, heeft sinds zaterdag 20 januari een naam: De Vrije Veste. "Een naam die alles omvat waar wij voor staan en willen zijn", aldus regiomanager Corrie de Boed.

Door Kees van Rixoort

Het was feest op de boerderij. Veel mensen waren op de onthulling van de naam plus nieuwjaarsreceptie afgekomen. Een overvolle huiskamer hoorde Corrie de Boed zeggen dat het project in december 2016 van start ging. "Na wat opstartprobleempjes mogen we echter stellen dat we geen project meer zijn. Bewoners en team laten zien waar ze voor staan. Een vast team heeft zich geformeerd, dat samen met de bewoners verantwoordelijk is voor ieders kwaliteit van bestaan", aldus Corrie de Boed.

Ze voegde daaraan toe dat dit gebeurt vanuit de missie en visie van Sjaloom Zorg en het appel in de Bijbel om naar elkaar om te zien. Ze citeerde Mattheüs 25 vers 35: "Want ik had honger en u hebt mij te eten gegeven; ik had dorst en u hebt mij te drinken gegeven; ik was een vreemdeling en u hebt mij gastvrij onthaald." Daarop onthulden vier personen de naam op de gevel van de boerderij: eigenaar Johan Mol en zijn dochter Puck en de bewoners Lizanne Jelier en Edwin Ritskes. De Vrije Veste is de naam die de historische boerderij aan de Tilsdijk van oudsher heeft.

In De Vrije Veste wonen zes mensen. Er is ruimte voor zeven. Het zijn zorgvragers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Deze jongeren in de leeftijd van 18 tot ongeveer 23 jaar hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel of persoonlijkheidsstoornissen. Er kan sprake zijn van verslaving, naast werkloosheid en een negatief mensbeeld. Deze doelgroep krijgt geen indicatie voor beschermd wonen. Daarvoor is hun zorgvraag te licht. Aan de andere kant komen ze niet in aanmerking voor ambulante begeleiding in de thuissituatie. Daarvoor is hun zorgvraag juist weer te zwaar. Terwijl er wel complexe zorg nodig is.

Sjaloom Zorg heeft zich het lot van deze jongeren aangetrokken. In De Vrije Veste biedt de organisatie huisvesting en begeleiding. Het is een doorstroom- of fasehuis: de bewoners wonen er tijdelijk, tot het moment dat ze weer op eigen benen kunnen staan. Sjaloom Zorg bekostigt het project twee jaar – tot eind 2018 – en hoopt dat er met ingang van volgend jaar structurele financiering komt. Om dat voor elkaar te krijgen gaat de organisatie in overleg met onder meer de gemeente Goeree-Overflakkee, de centrumgemeente Spijkenisse en zorgverzekeraar CZ.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst aan de Tilsedijk toonde Ruud Slootweg van de lokale medezeggenschapsraad zich zeer tevreden over het initiatief van Sjaloom Zorg. "Dit brengt meer beweging in het leven van de bewoners." Hij schonk een pot voor financiële donaties. Als er voldoende in zit, kunnen de bewoners van De Vrije Veste het geld besteden aan bijvoorbeeld een uitje.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!