Grote zorgen om behoud pulsvisserij

Artikel geplaatst op: 16-1-2018

STELLENDAM – De Europese debatten die vandaag/dinsdag in Straatsburg plaatsvinden, kunnen mogelijk de toekomst van de Nederlandse innovatieve pulsvisserij finaal dwarsbomen. Ondanks een stevige lobby vanuit de Nederlandse Vissersbond/VisNed/EMK dreigt een meerderheid van de Europarlementariërs bij stemming over ingediende amendementen de pulsvisserij, zoals vissers het aangeven, de nek om te gaan draaien. Er is veel inspanning verricht om het tij te keren, maar bij het Europese debat over de visserij blijkt het eigen belang, het protectionisme van betrokken landen, met als aanvoerder Frankrijk, leidend te zijn. Daarbij zouden twijfelachtige argumenten zijn aangedragen. Bezorgd en met spanning wordt in de vissershavens, waaronder Stellendam, de uitslag van het debat nu tegemoetgezien.

Door Jaap Ruizeveld

Een reductie van de visserij-impact en het brandstofgebruik. Vermindering van ongewenste bijvangst. Het pulsvissen is ontwikkeld als een alternatief voor de boomkorvisserij met als doel om de zeebodem minder te beroeren bij het vissen op platvis. Het is een veelbelovend alternatief voor de traditionele boomkor. Afgelopen weekeind sprak Europarlementslid Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) zijn grote zorgen uit over de besprekingen en de stemmingen. Hij acht de kans minder dan 50% dat de pulsvisserij de stemming zal overleven.

Van de 84 Nederlandse pulsvissers zouden er dan op termijn 22 overblijven, zo verwacht Van Dalen. Zoals bekend is er in de Stellendamse vloot flink in deze innovatieve en meer duurzame vorm van visserij geïnvesteerd. Van Dalen schatte in dat de 62 overige vergunninghouders mogelijk tot de einddatum van hun tijdelijke vergunning nog kunnen verder vissen. Daarna is het over, gaf hij aan. Het zou zelfs nog slechter kunnen als een amendement van de Franse socialiste Isabelle Thomas het in de stemming zou halen. In dat amendement wordt pulsvisserij per direct verboden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!