'Nieuwbouw zorgt voor teloorgang van het landschap'

Artikel geplaatst op: 16-1-2018

OUDDORP – NLGO (Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee) zet in een brief aan de gemeente kritische kanttekeningen bij de regeling waarbij er nieuw mag worden gebouwd als er op een andere locatie een verpauperd gebouw wordt gesloopt. Zo kan er in Oude-Tonge of Dirksland worden gesloopt en ter compensatie mag er dan in Ouddorp worden gebouwd.

Voorheen moest de nieuwbouw plaatsvinden op de locatie waar er een oud pand werd gesloopt. Afgelopen donderdag stemde de raad in met meerdere compensatielocaties. Zie kader voor de locaties. NLGO is vooral teleurgesteld over de bouw van woningen in het zandwallengebied aan de Oudelandseweg en de Julianaweg in Ouddorp. De zandwallen zijn volgens NLGO een kroonjuweel waar men zuinig mee moet omgaan.

Het college stelt: "De percelen aan de Julianaweg en Oudelandseweg in Ouddorp zijn gelegen in het zandwallengebied. Echter de kenmerkende elementen voor het zandwallengebied zijn op of nabij de percelen niet aanwezig. Het perceel aan de Julianaweg ligt achter een groenstructuur en is vanaf openbaar gebied niet zichtbaar. Het perceel aan de Oudelandseweg ligt in een open gebied waar geen zandwallen of andere kenmerkende groenstructuren aanwezig zijn." De gemeenteraad gaat mee in deze argumentatie, want er is groen licht gegeven voor de plannen.

Volgens NLGO worden de nieuwe huizen weliswaar in de bestaande bebouwingslinten gebouwd, maar zijn juist de doorkijkjes naar het zandwallengebied een kwaliteit van het landschap. "Op deze manier wordt de landschappelijke kwaliteit van het landschap steeds verder uitgehold. De gemeenteraad moet het waardevolle landschap beschermen, dat moet zwaarder wegen dan het korte-termijn-gewin. Dan moeten er maar een paar lelijke objecten in Oostflakkee blijven staan…"

NLGO roept de gemeente op om locaties aan te wijzen in kwetsbare gebieden waar onder geen enkel beding mag worden gebouwd, dus ook niet als er ergens verpauperde panden worden gesloopt.

Kader: De plannen

Oudelandseweg tussen 56 en 58 in Ouddorp, realiseren woning.Julianaweg naast 25 Ouddorp, realiseren twee woningen.Staakweg 217 Dirksland, saneren woning.Westdijk 12 en 14 Dirksland, saneren woning, restaureren boerderij en saneren voormalige agrarische bebouwing.Achterweg naast 2 Sommelsdijk, realiseren twee woningen.Proostweg 1-5 Sommelsdijk, saneren voormalige agrarische bebouwing en realiseren vier woningen.Blauwe Pannenweg 1a Oude-Tonge, saneren voormalige agrarische bebouwing.Zuiddijk naast 63 Oude-Tonge, realiseren drie woningen en saneren mestbassin.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!