Excuses na 'oud-papierrel'

Artikel geplaatst op: 16-1-2018

OUDE-TONGE – Vorige week was er heel wat commotie op OBS 'Het Startblok' in Oude-Tonge. In de kerstvakantie hadden diverse ouders een brief gekregen met de mededeling, dat ze een bedrag van 50 euro aan het schoolfonds moesten betalen, omdat ze zich niet hadden aangemeld als vrijwilliger voor het ophalen van het oud papier. Dit schoot een groot aantal ouders en het schoolbestuur in het verkeerde keelgat. De reacties logen er dan ook niet om. Reden voor het overkoepelend schoolbestuur SOPOGO om de regeling onmiddellijk terug te draaien en de directie van de school opdracht te geven excuses aan te bieden.

Tekst: Mirjam Terhoeve, foto: Shutterstock

Al sinds jaar en dag halen vaders van leerlingen oud papier op in het dorp, om hiermee de pot voor schoolreisjes en andere uitstapjes te vullen. Hierdoor is het niet nodig voor ouders om, naast de jaarlijkse vrijwillige bijdrage van 35 euro, extra te betalen voor de buitenschoolse activiteiten. Het vinden van voldoende vrijwilligers die zich hiervoor inzetten, wordt echter steeds lastiger en bovendien is de manier van inzamelen veranderd sinds in november de blauwe container werd ingevoerd. 'Het Startblok' heeft door de gemeente 21 zaterdagen per jaar toebedeeld gekregen. Per beurt zijn vier ouders nodig. De gedachte van de activiteitencommissie was, dat als iedere vader (ouder) zich inzet, iedereen maar één keer per jaar de route hoeft te lopen. Maar dan moeten alle ouders zich wel melden natuurlijk en dat gebeurde niet. Om toch de papierpot te vullen, bedacht men om de ouders die zich niet hadden aangemeld te sommeren een bedrag van 50 euro over te maken aan de school. Dit viel bij veel ouders en het schoolbestuur verkeerd. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheid om mee te kunnen doen.

"Een grote inschattingsfout", vindt ook Pieter Verbrugh, directeur van SOPOGO, het overkoepelend orgaan van het eilandelijk openbaar basisonderwijs. "Onderwijs in Nederland is gratis en ouders kunnen nooit verplicht worden om dit soort werkzaamheden of extra betalingen te doen. Dit moet altijd op basis van vrijwilligheid georganiseerd worden. We hebben vorige week dan ook meteen de regeling teruggedraaid en de directeur heeft alle ouders een excuusbrief gestuurd. We vinden het heel belangrijk dat dit goed wordt rechtgezet. Daarnaast hebben we een goed gesprek gehad met het team en gisteravond is er bovendien een informatieavond geweest voor de ouders. We hopen dat de lucht nu weer helemaal geklaard is".

Alternatieven

"Uiteraard willen we wel graag dat de papierpot gevuld blijft", geeft Verbrugh toe. "Het ophalen van oud papier is een mooi initiatief om de kosten voor uitstapjes te financieren. We beschikken nog steeds over een groep enthousiaste vrijwilligers die zich hiervoor inzet, maar uiteraard zou het fijn zijn als die groep wat groter is, zodat ook zij wat minder belast worden. Mocht dat niet lukken, dan gaan we op zoek naar alternatieven om geld voor de pot binnen te halen. Bijvoorbeeld via vrijwilligersvergoedingen. Hoe we dat precies in het vat willen gieten is op dit moment nog niet helemaal bekend, maar we gaan er in ieder geval mee aan de slag. Wat nu vooral telt, is dat we voldoende duidelijk gemaakt hebben dat de inzet van ouders en eventuele bijdragen altijd op vrijwillige basis is".


Eerdere berichten

Transformatie in de Voorstraat van Oude-Tonge

12-6-2018

OUDE-TONGE – Als alles naar verwachting verloopt, zal op zaterdag 23 juni een nieuw woningbouwplan voor Oude-Tonge...

Goereebox komt naar Middelharnis

12-6-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met groen licht van de gemeente laat Goereebox weten dat er nu ook garageboxen in Middelharnis kome...

Brandweeroefening 'Op 't Nippertje' bij Zuidwester

12-6-2018

MIDDELHARNIS - 'Op 't Nippertje' was de naam van een grote brandweeroefening waaraan alle ploegen van Goeree...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!