Burgemeester: Alleen samen gaat Goeree-Overflakkee vooruit

Artikel geplaatst op: 10-1-2018

OUDDORP – Verdraagzaamheid, samenwerking en een goed gesprek. Het waren de kernthema's die burgemeester Grootenboer dinsdagavond aansneed op de zesde Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Goeree-Overflakkee in Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp. Dit met de verwelkomende woorden "lieve mensen" daarmee inhakend op de nieuwe trend van begroeten. Een groot aantal bewoners, vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen, dorpsraden, politieke fracties, hulpdiensten en samenwerkingspartners maakten hun opwachting. Een sfeervolle bijeenkomst om elkaar te ontmoeten en traditioneel de beste wensen te overhandigen.

Door Jaap Ruizeveld, foto: Adri van der Laan

Een lustrum-moment van de gemeente na de herindeling in 2013. Een terugblik op de vele zaken die er zijn gebeurd en een vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De viering van het hoogtepunt van onze democratie, zei burgemeester Grootenboer. Een spannende tijd voor gemeente en politiek omdat deze onmiskenbaar leiden tot wisselingen in het lokale bestuur van het eiland. Met als inzet de vorming van een volksvertegenwoordiging die representatief is voor, en recht doet aan, de mening van de inwoners van Goeree-Overflakkee. Terugkijkend is er sprake van groei. Zowel in inwonertal als op economisch vlak. Het eiland wordt steeds meer duurzaam. Vanaf de start van de nieuwe gemeente kwam er veel energie los in de lokale samenleving. Naast het feit dat wij meeliften op landelijke trends, is er op Goeree-Overflakkee sprake van een goede wisselwerking. Inwoners, ondernemers, onderwijs en overheid zochten elkaar vaker op en brachten het beste in elkaar naar boven.

Niet op meer afstand

Ik merk, stelde mevrouw Grootenboer, dat veel zorgen die inwoners hadden voor de herindeling - gelukkig - onterecht zijn gebleken. De gemeente kwam niet op méér afstand te staan van de inwoners dan vóór de herindeling en werd ook niet minder flexibel of minder benaderbaar. Steeds meer diensten worden online aangeboden en de gemeente komt bovendien vaker naar bewoners toe in plaats van andersom. Gaan er zaken nog niet goed ? Zeker wel. Waar gehakt wordt vallen spaanders: Wij, als gemeente, hebben niet de illusie dat we alles goed doen. Wij kunnen het ook niet altijd iederéén naar de zin maken. Er zijn klachten en bezwaren. Logisch, want wat goed is voor de één, is soms lastig voor een ander. Maar gestreefd wordt om zorgvuldige afwegingen te maken in die keuzes. Dit op basis van een goed gesprek. Wij zoeken bewust naar de dialoog met betrokkenen die wij ten dienste staan. Dit leidt tot prachtige initiatieven. Alleen samen gaat Goeree-Overflakkee vooruit. Dan bereik je meer dan alleen.

We hebben elkaar nodig

Ik kijk graag vooruit, gaf de eerste burger aan. " Mijn ideaalbeeld voor dit eiland is een verdraagzaam Goeree-Overflakkee. Dat zich kenmerkt door verschillende culturen, geloven en idealen. Laten we geen energie verliezen in het bestrijden van elkaars uitgangspunten en belangen. Ons inzetten om die verschillen in onze doelstellingen te combineren. In de dynamiek van de hedendaagse tijd, is samenwerken geen keuze meer. Het is een essentiële voorwaarde waarvan verdraagzaamheid één van de pijlers vormt. Wij, de samenleving, het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid hebben elkaar eenvoudigweg hard nodig. Laat 2018 het jaar zijn waarin we elkaar de ruimte gunnen, echt naar elkaar luisteren en eerst even wachten voor we reageren. Een jaar waarin wij een goed gesprek voeren om misverstanden weg te nemen. In een direct echt gesprek en niet een online variant. Praten lost meestal méér op dan een rechtszaak".


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!