Goeree-Overflakkee schrijft geschiedenis door ondertekening groene waterstofconvenant

Artikel geplaatst op: 11-12-2017

MIDDELHARNIS – Onder de titel 'Energy Island' werd afgelopen vrijdag in Het Prieel van Recreatiecentrum De Staver een nationaal congres gehouden rond de onderwerpen innovatie, duurzaamheid en energie. De bijna vierhonderd aanwezigen lieten zich informeren over de op stapel staande ontwikkelen op het gebied van duurzame innovatie in de zorg-, de food- als de woningbouwsector, op het gebied van mobiliteit en niet in de laatste plaats de energievoorziening van de toekomst.

Tekst en foto: Hans Villerius

Wat het laatste betreft zal (groene) waterstof een prominente rol gaan spelen. Zo zeer dat er zelfs sprake wordt van een groene waterstofeconomie. Dat dit niet maar een hype is, of uit de lucht gegrepen, liet afgelopen vrijdagmiddag wel zien, toen als afsluiting en tevens hoogtepunt van het congres niet minder dan 28 nationale en internationale partijen – zowel private, publieke als semipublieke partners – een waterstofconvenant ondertekenden. Daarmee verbonden ze zich eraan zich in te zetten om via een programmatische aanpak kansrijke projecten te bestuderen, en waar mogelijk te realiseren, om in de samenleving te komen tot verregaande toepassing van groene waterstof.

Proeftuin

Groene waterstof wordt verkregen uit elektrolyse vanuit diverse duurzame bronnen, zoals zon, wind of getijdenenergie. En omdat Goeree-Overflakkee op het gebied van duurzaamheid zich landelijk al zo op de kaart heeft gezet, dit in combinatie met de geografische ligging van het eiland ten opzichte van de Randstad en het havengebied, is Goeree-Overflakkee verkozen tot proeftuin voor een groene waterstofeconomie. Vandaar ook dat het congres en de ondertekening van het allereerste waterstofconvenant híer plaatsvonden.

Keihard

Het initiatief hiertoe kwam van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee, die hierbij ter zijde werden gestaan door dr. Steven van Eijck, oud-staatssecretaris van Financiën, thans algemeen voorzitter van de RAI Vereniging. Dit ingegeven door de opdracht van het Kabinet om voor 2030 de CO2-uitstoot met de helft te reduceren. Dat vraagt om een totale energietransitie van fossiele- naar niet-fossiele brandstofbronnen. En daarbij blijkt waterstof een zeer belangrijke rol te gaan spelen. Vandaar het waterstofconvenant.Onder de ondertekenaars van het convenant waren zowel nationaal als internationaal opererende partijen. Als eilandelijke waren dat de gemeente Goeree-Overflakkee, de woningcorporaties, Deltawind, SmartWater en Greenpoint/Van Peperstraten Group. Daarnaast prominenten als de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, TNO, TU Delft, VNO-NCW, Stedin, Gasunie, Connexxion, Siemens, Hyundai en Louwman&Parqui. Om de ondertekenende partijen op weg te helpen bij de uitvoering van het convenant benoemden de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee de heer Pedro Peters, voormalig directeur van RET en voorzitter van OVNL, als kwartiermaker. In die functie gaat Peters aan de slag met het opzetten van een organisatiestructuur en het in gang zetten van diverse aan elkaar gerelateerde projecten. De Commissaris van de Koning Jaap Smit sloot vrijdagmiddag het congres af door de ondertekening van het groene waterstofconvenant in te luiden. En na ondertekening was het Steven van Eijck die nog even aangaf wáárvoor de partijen hun handtekeningen hadden gezet: "geen vrijblijvendheid maar keiharde resultaatverplichtingen, een showcase voor Europa en de rest van de wereld!"

In onze (abonnee-)editie van aanstaande vrijdag een artikel over het congres van jl. vrijdag.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!