Wbv Beter Wonen realiseert de eerste NOM-woningen op het eiland

Artikel geplaatst op: 7-12-2017

OUDDORP – Woningbouwvereniging Beter Wonen te Goedereede is de eerste woningcorporatie op het eiland die nul-op-de-meter (NOM) woningen klaar heeft. Langs het Hoge Pad en de Oosterweg werd de eerste fase van een bouwproject gerealiseerd, met 34 van deze woningen. Daarvan zijn er 18 levensloopbestendig, met ook de slaapkamer en de badkamer op de begane grond. Daarnaast bestaat het project uit acht ruime en acht kleinere eengezinswoningen. Afgelopen woensdagmiddag kregen de eerste bewoners hun huissleutels overhandigd.

Tekst en foto: Hans Villerius

In het Energieakkoord van de landelijke regering uit 2013 is afgesproken dat in 2050 alle woningen in Nederland energieneutraal moeten zijn. Beter Wonen wil daaraan invulling geven door het bouwen van NOM-woningen. Die wekken hun gebouwgebonden energieverbruik – verwarming, warm tapwater en ventilatie – zelf op, terwijl het huishoudelijk energiegebruik gecompenseerd wordt door elektriciteit die via zonnepanelen op het woningdak verkregen wordt. Een energienota zullen de bewoners dan ook niet meer krijgen. In plaats daarvan betalen ze, naast de huur, een energieprestatievergoeding aan de woningcorporatie. Die heeft immers flink moeten investeren in de benodigde duurzame technieken en wil daar graag wat van terugzien. Vandaar de energieprestatievergoeding, die neerkomt op een gemiddeld energieverbruik, waarvoor de bewoner anders een nota van de energieleverancier zou krijgen. Blijkt dat meer dan het gemiddelde werd verbruikt, zal hiervoor bijbetaald moeten worden; bij minder gebruik betaalt de corporatie aan de bewoner terug.

Sleuteloverhandiging

In mei jl. werd gestart met de bouw van de woningen. Aan het Hoge Pad, langs de Oosterweg gelegen, werd woensdagmiddag even stilgestaan bij de sleuteloverhandiging toen Loes de Jong aan de beurt was haar huissleutel in ontvangst te nemen. Zij had voorrang gekregen bij de toewijzing van een woning omdat zij haar eigenlijke woning, die gesloopt zal worden bij de realisering van bouwfase 2, moest verlaten.

Hoger wooncomfort

Wat in haar nieuwe woning meteen opviel was het behaaglijke klimaat. Hoewel de thermometers in huis zowel beneden als boven niet meer dan 19,5°C aangaven voelde het veel aangenamer. Dat komt doordat vloerverwarming de vertrekken verwarmt, waardoor meteen al vanaf de voeten de ingestelde temperatuur heerst in plaats van pas op hoger niveau. Bijzonder aan de woning is ook dat per vertrek de temperatuur afzonderlijk geregeld kan worden. En dat de ventilatie volautomatisch wordt aangestuurd, zonder zelf ramen of roosters te moeten openen. Dit gebeurt op basis van CO2-meting. En wordt het klimaat te vochtig, dan wordt automatisch voor extra zuurstof gezorgd. Door deze duurzame technieken hebben de NOM-woningen een aanmerkelijk hoger wooncomfort.

Onderhoudscontract

Voor het blijvend juist functioneren van de toegepaste technieken is de aannemer, Dura Vermeer Bouw, verantwoordelijk. Daarvoor betaalt Beter Wonen een onderhoudsbedrag, zodat de corporatie daar zelf geen omkijken meer naar heeft. Dat is wel zo praktisch, want het functioneren van de apparatuur is door de aannemer op afstand te volgen. Die kan zelfs al eerder zien dat er een storing is dan wanneer de bewoner daar iets van merkt. De aannemer garandeert dat de technische installaties – warmtepomp, ventilatiesysteem en zonnepanelen met bijbehorende apparatuur – 25 jaar lang blijven voldoen.

Naast en gelijktijdig met het bouwproject in Ouddorp realiseert Beter Wonen ook aan de Meidoornstraat in Stellendam zo'n project. Hier betreft het veertien NOM-woningen: acht levensloopbestendige en zes kleine eengezinswoningen.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!