Spar Klapmuts 'dementievriendelijke supermarkt'

Artikel geplaatst op: 5-12-2017

NIEUWE-TONGE - Tijdens een kort officieel moment plakte vrijdagmiddag wethouder Gerrit de Jong een sticker op de deur van Spar Klapmuts. Hiermee werd Spar Klapmuts de eerste supermarkt op het eiland die het predicaat 'dementievriendelijk' krijgt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Wethouder Gerrit de Jong was samen met Josette van Loon, beleidsadviseur, naar de supermarkt van Jan en Ina Klapmuts gekomen, omdat ook het gemeentebestuur het heel belangrijk vindt dat er op een goed manier wordt omgegaan met mensen met beginnende dementie of met hen die deze ziekte al in een vergevorderd stadium hebben. Wim Eijbers, voorzitter van Alzheimervereniging Goeree-Overflakkee en Carel van Velzen, die ook in Nieuwe-Tonge aanwezig waren, legden uit dat met het ouder worden van de bevolking ook dementie toenam. De samenleving dient hiermee op een goede wijze om te gaan. In het geval van een supermarkt is het zaak dat het personeel een antenne heeft voor klanten met dementie. De winkelmedewerkers hebben hiervoor een online training gevolgd via www.samendementievriendelijk.nl. In deze cursus wordt uitgelegd wat de signalen van dementie zijn en hoe men hier het beste mee kan omgaan.

Volgens Ina Klapmuts was men bij de Nieuwe-Tongse supermarkt hier al langer alert op. Als voorbeeld noemt ze een klant die vanwege dementie al lang niet meer in de winkel kon komen. Het winkelpersoneel vangt nu die klant op, biedt hulp bij het boodschappen doen en zorgt ook weer dat deze klant thuis wordt gebracht. Wethouder De Jong noemt deze vorm van aandacht heel belangrijk en sprak er zijn waardering over uit. Dit zou er toe kunnen leiden dat dementerenden langer thuis kunnen worden verzorgd. Hij hoopt dat meer winkels en instellingen het voorbeeld zullen volgen.

Voordat de familie Klapmuts de sticker, een certificaat en geschenk kreeg overhandigd, had wethouder De Jong nog een fraaie quote: 'De Spar in Nieuwe-Tonge is niet voor de vergeten boodschap, maar heeft een boodschap voor de vergetenden!'


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!