Volop decemberactiviteiten in en rond vernieuwde Melishof

Artikel geplaatst op: 5-12-2017

MELISSANT – Voor de verbouwde Melishof ligt de grote kerstboom al klaar. Op zaterdag 9 december gaat het gevaarte van 7 meter de grond in en drie dagen later ontsteken kernwethouder Peter Feller en twee schoolkinderen uit Melissant de lichtjes. Dat is de start van een imposant programma vol decemberactiviteiten in het geitendorp.

Door Kees van Rixoort

De traditie is vorig jaar met succes in gang gezet. Het dorp bruiste van de bijeenkomsten, workshops, optredens, een wintermarkt, een kerstzangavond en een nieuwjaarsreceptie. En nu is dat niet anders. Wederom hebben de Dorpsraad, Stichting Melishof, de Activiteitencommissie Melissant en de plaatselijke Oranjevereniging de handen ineengeslagen, een mooi programma op poten gezet en tal van vrijwilligers, lokale ondernemers, de scholen en verenigingen weten te activeren.

De kerstworkshops beginnen al op 6 december. Op zaterdag 9 december kan de jeugd lasergamen in het Melissantse bos. De koffieochtend in De Melishof gaat ook nog vooraf aan de officiële start, en wel op dezelfde dag. Het ontsteken van de kerstverlichting is om 18.30 uur. De brandweer hangt de door de schooljeugd gemaakte kerstversieringen in de boom, fanfare Tot Nut en Genoegen speelt en dominee Van Apeldoorn doet een woordje. Daarna is er warme chocolademelk.

Wintermarkt

Wat volgt is een serie workshops – waaronder dromenvangers maken, kerststukjes maken – tussen 12 en 14 december. Op 15 december is de Wintermarkt. De kramen staan van 16.00 tot 22.00 uur in en rond De Melishof. Te koop is een grote variatie aan mooie en lekkere artikelen: van gebakken vis tot schilderijen, van dierenartikelen tot poffertjes en van fietsen tot kerststukjes. Ook de ambulance van Stichting Ambulancewens is aanwezig, want deze stichting, die laatste wensen van terminaal zieke volwassenen en kinderen in vervulling laat gaan, is het goede doel van 'December in Melissant'. Voor de kinderen is er een groot springkussen. De voedselbank is present op de Wintermarkt en de plaatselijke brandweer mag niet ongenoemd blijven als het gaat om het leveren van hand-en-spandiensten.

Kerstzangavond

Op 16 december staan er een meidenmiddag en een kerstgala op het programma. De kerstzangavond is op 19 december. Dan komen onder andere Tot Nut en Genoegen en Advendo uit Ooltgensplaat in actie, én zo veel mogelijk oude en jonge Melissanters. Een dag later, 20 december, is de kerstlunch.

Eigentijdser

Veel activiteiten vinden plaats in de vernieuwde Melishof. De oplevering van het verenigingsgebouw is net achter de rug en de officiële opening is op 3 januari, in combinatie met de nieuwjaarsreceptie. De Melishof is er een stuk eigentijdser, toegankelijker en lichter op geworden. Het resultaat is tijdens veel activiteiten in de decembermaand te bewonderen.

De ingrijpende opknapbeurt is vanaf begin 2016 voorbereid door het nieuwe stichtingsbestuur van De Melishof. Eind dat jaar, na een eerste aanzet door architect Zeelenberg, is de verbouwing begonnen met het verwijderen van asbest. In oktober gingen de werkzaamheden verder met onder meer het vernieuwen van vloeren, plafonds en zuiniger verlichting, het plaatsen van een nieuwe keuken, sanitair en een bar, het aanbrengen van een nieuwe luchtverversingsinstallatie en het verwijderen van een aantal tussenwanden. Dat laatste geeft De Melishof een uitnodigende entree en een verrassend aantrekkelijke foyer.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door aannemer Wielhouwer en een groepje noest doorwerkende vrijwilligers. De keuken is geschonken en geplaatst door Tieleman Keukens, terwijl Walo (hygiëne en reinigingssystemen) De Melishof ook sponsorde. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft het grootste gedeelte van de verbouwingskosten op zich genomen. De gemeente, het bestuur van De Melishof en Wielhouwer konden bij de bouwkundige oplevering op 29 november tevreden zijn over het resultaat.

Zonnepanelen

Er staat nog meer te gebeuren, met name het onder handen nemen van de grote zaal, waar op 17 februari de eerste toneelvoorstelling plaatsvindt. De binnenkant van de zaal krijgt een verfbeurt en boven op het dak komen achttien zonnepanelen. Met dank aan actie van Deltawind en Saman. De penningmeester van De Melishof verwacht een energierekening die 1000 euro lager is.

Ontmoeting

De Melishof moet door de facelift nog meer het bruisende hart van het dorp worden. Een plaats voor sociale, maatschappelijke, educatieve, recreatieve en culturele activiteiten, zoals de beherende stichting het verwoordt. Kortom: een plaats van ontmoeting die er mag zijn met onder andere een uitleenpunt voor boeken (Boek voor een Boek), breicafé, koffieochtenden, koersbal, muzieklessen, zaalvoetbal, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, kledingbeurzen, gymlessen en -uitvoeringen en toneelvoorstellingen.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!