Doek valt voor Groot Dictee

Artikel geplaatst op: 27-11-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na negen edities komt er een eind aan het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Dat heeft de eilandelijke Rotary, die het evenement organiseerde, besloten. Dit jaar is er geen Groot Dictee meer, zodat de aflevering van 2016 de laatste was.

Het zou de tiende keer zijn, maar door een gebrek aan animo om deel te nemen, blijft de teller op negen Groot Dictees staan. Daarmee sluit Goeree-Overflakkee aan bij de landelijke trend, want dit jaar is er ook geen Nationaal Dictee meer.

Directe aanleiding op Goeree-Overflakkee was het terugtrekken van de RGO en de Prins Maurits. Beide scholen voor voortgezet onderwijs waren tot nog toe leverancier van een fors aantal deelnemers aan het dictee. Het is steeds lastiger om leerlingen voor de schrijfwedstrijd te activeren.

Bovendien stelden de scholen hun gebouw beschikbaar voor het dictee, inclusief hapjes en drankjes, papier en schrijfgerei voor de deelnemers. Om niet. De Rotary is dankbaar voor die medewerking. Een andere aanleiding voor het stopzetten van het Groot Dictee is dat het er voor de organisatoren niet gemakkelijker op is geworden om sponsors te werven.

Het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee trok naast leerlingen ook tal van andere deelnemers aan. Daaronder bevonden zich steevast 'beroepsdicteeschrijvers', die stad en land aflopen om aan alle mogelijke dictees mee te doen. Onder de deelnemers in Middelharnis bevonden zich zo nu en dan ook Vlamingen.

Het dictee zelf was in de vertrouwde handen van André Kastelein van de Lions Club Goeree-Overflakkee, een andere serviceclub op het eiland. Hij schreef het dictee én las het voor op de avond dat het erom spande. Zijn dictees waren fraai en uitdagend. Nooit wist iemand de finish te halen met nul fouten.

Jan Verhage van de eilandelijke Rotary zegt dat het besluit om te stoppen met pijn in het hart is genomen. "Helaas, er is een tijdperk voorbij. Jammer, want je raakt ook de cultuur, de sfeer en de betrokkenheid van jong en oud kwijt, zowel van de profs als van de mensen die voor het eerst de spanning voelen als ze aan het tafeltje gaan zitten, alsof je examen gaat doen. We zullen het zeker missen."

De Rotary verbond elk jaar een goed doel aan het evenement. De laatste goede doelen die de opbrengst van het Groot Dictee ontvingen, waren de luisterplek bij de Toren van Goedereede en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Ook internationale goede doelen, zoals Edukans, konden een bijdrage tegemoetzien. Jaarlijks wist de Rotary 3.000 tot 5.000 euro bij elkaar te krijgen via het Groot Dictee.

GO Rally

In de plaats van het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee komt een ander Rotary-evenement: de GO Rally. Dat is een autopuzzelrit over het eiland. De eerste editie is op zaterdag 21 april. Aan de tocht kunnen automobilisten meedoen in twee klassen: 'normale' auto's en oldtimers. De tocht leidt de deelnemers over het hele eiland. Dat is ook een van de doelen: Goeree-Overflakkee laten zien. Daarnaast wil de Rotary weer geld inzamelen voor een goed doel. Welk goed doel dat in 2018 zal zijn, is nog niet bekend.

Op het programma staat ook de GO Classic. Deze zesde editie is op 8 september 2018. De GO Classic trekt doorgaans veel deelnemers van buiten het eiland. Dat wil de Rotary ook met de GO Rally voor elkaar zien te krijgen, zodat ook dit nieuwe evenement een vorm van eilandmarketing wordt.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!