Gematigd optimisme kansen pulsvisserij

Artikel geplaatst op: 27-11-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Gematigd optimisme. De deur staat op een kier. Dat waren deze week de eerste reacties op het besluit van de visserijcommissie van het Europees Parlement na afloop van de voorstel-besprekingen over een definitieve toelating van de visserij met pulstechniek (elektrisch vissen).

Door Jaap Ruizeveld, foto: Nederlands visbureau

De commissie gaat overleggen over toelating van de puls zodra er wetenschappelijk bewijs is dat deze innovatieve techniek niet schadelijker is voor het zeebodemleven dan de traditionele boomkorvisserij. Elektrisch vissen is in principe verboden, maar 84 Nederlandse kotters, waaronder kotters van onze eilandelijke vloot, hebben een tijdelijke ontheffing. Volgens secretaris Geert Meun van de organisatie van kottervissers VisNed is de race nog niet gelopen. "Er kunnen nog aanvullende vragen worden gesteld. Toch overheerst een gevoel van vertrouwen. Immers, er is al veel onderzoek gedaan en dat biedt een positief resultaat". Een Frans amendement om het aantal schepen dat met pulstuig vist na 2019 te beperken tot 5 procent van de vloot, haalde het niet. Het compromis waar de commissie mee instemde was opgesteld door de Spaanse rapporteur Mato, met inbreng van de Nederlandse rapporteur Van Dalen (ChristenUnie-SGP). Mato vroeg ook mandaat om direct de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie, te starten. Maar dat voorstel kreeg onvoldoende ondersteuning.

Keiharde lobby

Directeur VisNed, Pim Visser, gaf in een reactie aan dat er nu keihard moet worden ingezet op een lobby-inzet. Ook Europarlementariër Schreijer (CDA) onderstreept dit. "Alle zeilen moeten worden bijgezet om te voorkomen dat de pulsvisserij alsnog bakzeil moet halen". Schreijer vindt het jammer dat rapporteur Mato niet direct met de visserijministers kan gaan onderhandelen. Minister Schouten (Landbouw) is, zo meldt het Reformatorisch Dagblad, blij met de uitkomst van de stemming. Volgens de minister is een eerste belangrijke horde genomen. De inzet van onze kant blijft dat de pulsvisserij, een Nederlandse innovatie, in 2020 breed zal worden toegelaten". In visserijkringen verwacht men dat pas medio 2018 er definitieve duidelijkheid komt bij besluitvorming door het voltallig Europees Parlement. "Deze uitslag geeft lucht aan de Nederlandse vissers, maar we zijn er zeker nog niet", zegt Durk van Tuinen, dossierhouder pulsvisserij bij de Nederlandse Vissersbond, die aanwezig was bij de stemming in Brussel.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!