Gedenksteen voor het nieuwe Refugium

Artikel geplaatst op: 23-11-2017

SOMMELSDIJK – Het is een flink karwei geweest dat Woongoed GO en Sjaloom Zorg op zich namen toen ze een jaar geleden, samen met Aannemersbedrijf Van den Nieuwendijk te Stellendam, de aannemingsovereenkomst ondertekenden voor de ver/nieuwbouw van woonlocatie Refugium aan de Stoofhoek te Sommelsdijk. Een jaar later, nu dus, mag het resultaat gezien worden. Het vorige gebouw is geheel opgegaan in een nieuw en veel groter geheel. Vanmiddag was er een officieel moment toen een gedenksteen in de buitengevel werd onthuld. Een klusje dat was weggelegd voor burgemeester Ada Grootenboer, samen met twee bewoners van Refugium.

Door Hans Villerius

In Refugium wonen mensen met een beperking. Ze zijn cliënt bij Sjaloom Zorg, die als zorgverlener het gebouw huurt van Woongoed GO. De woningcorporatie heeft het pand sinds 2006 in eigendom en paste het gebouw destijds volledig aan, aan de behoeften en eisen van toen. In tien jaar is er echter heel veel veranderd op het gebied van wonen en zorg en zijn ook de eisen flink aangescherpt. In goed overleg tussen Sjaloom Zorg en Woongoed GO is daarom een grootschalig ver/nieuwbouwplan tot stand gekomen, naar ontwerp van Architectenbureau Born B.V. BNA, waarmee het complex straks de toekomst weer helemaal aankan.In het nieuwe Refugium worden twee woonlocaties van Sjaloom Zorg samengevoegd. Niet alleen de cliënten die al in Refugium woonden, maar ook de bewoners van woonlocatie De Beukelaar te Middelharnis, hebben er voortaan hun thuis. En het is geen kleinigheid om zo'n integratie te organiseren. Duidelijk mag zijn dat dit allereerst een grotere huisvestingscapaciteit vraagt. Vandaar dat het aantal van dertien appartementen dat Refugium voorheen telde ruim werd verdubbeld, tot 29 nu. Aan weerszijden van het bestaande gebouw, dat geheel gerenoveerd werd, is een markante aanbouw gekomen en ook aan de achterzijde is een uitbouw gerealiseerd, terwijl inpandig er een dagbestedingsruimte is die voorziet in een behoefte voor de regio. Overigens werd Refugium op zo'n wijze aangepast dat het multifunctioneel bruikbaar zal zijn: als een andere gebruiker er intrek in zal nemen, is het zonder al te veel moeite daarvoor geschikt te maken. Vanzelf moesten tijdens de werkzaamheden de bewoners van Refugium uitwijken naar een andere geschikte woonlocatie. Die vonden ze in de 'Westflank', de nieuwe vleugel van woonzorgcentrum Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk. Nu de ver/nieuwbouw van Refugium haar voltooiing nadert, werd vanmiddag alvast een feestje gebouwd rond het onthullen van de gedenksteen.

Samenwerking

Bij die gelegenheid gaf directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal van Woongoed GO aan dat samenwerking met zorgpartijen voor woningcorporaties al weer vele jaren een vanzelfsprekendheid is. "Corporaties de hardware, zorgaanbieders de software, was het credo. Na een verbouwingsronde in 2006 zijn we nu aan een tweede ronde bezig. Sjaloom Zorg moet met de tijd mee en daar hoort kleinschaligheid niet meer bij. De mogelijkheden werden tegen het licht gehouden en we gingen stevig aan de slag, waarbij de jarenlange goede relatie tussen Woongoed en Sjaloom Zorg zijn vruchten afwierp. De gemeente heeft vanaf het begin meegewerkt en ook de omwonenden rond Refugium stelden zich coöperatief op. Na vier jaar voorbereiding konden de werkzaamheden van start."

Eilanditeit

Burgemeester Grootenboer complimenteerde Woongoed en Sjaloom Zorg met de ver/nieuwbouw van Refugium. Dit vanwege hun manier van samenwerken en hun doorzettingsvermogen, ook als 't tijdens het voorbereidingsproces tegenzat. "Ik zou het eigenlijk een stukje 'eilanditeit' willen noemen: met elkaar de schouders eronder zetten om gestelde doelen te bereiken." Ook complimenten vanwege het proces, zo gaf de burgemeester aan, die de manier van samenwerken met de omwonenden van Refugium zelfs een voorbeeld noemde voor hoe je burgers erbij betrekt wanneer rond hun deur dergelijke werkzaamheden worden uitgevoerd. Nóg een compliment deelde ze uit voor de keuze welke leveranciers de bouwmaterialen leverden. "Dit te gunnen aan regionale ondernemers stimuleert de lokale economie en daar plukken we allemaal de vruchten van." En een laatste compliment had ze vanwege het duurzaamheidsaspect dat aan het nieuwe Refugium verbonden is.

Topprestatie

Directeur-bestuurder Henk Brinkman van Sjaloom Zorg zei "dankbaar en trots" te zijn dat, "terwijl de zorg onder druk staat het toch gelukt is zo'n prachtig plan te realiseren. We doen dit niet voor een directeur-bestuurder van Sjaloom Zorg of voor een direteur-bestuurder van Woongoed GO, maar voor hele mooie mensen: onze cliënten! Tijdens het bouwproces is een groot appèl gedaan op onze medewerkers, want het samenvoegen van twee locaties is een topprestatie. Wel is kleinschaligheid veranderd in grootschaligheid, anders had onze zorg niet meer betaalbaar geweest. Ik ben blij dat de ouderenzorg weer wat geld krijgt van het nieuwe kabinet. De vraag is alleen hoe dat geld verdeeld gaat worden. Ik hoop dat het ook ónze cliënten ten goede zal komen."

Onthulling

De bijeenkomst vanmiddag werd gehouden in het kantoor van Woongoed GO, waarvandaan per bus naar het nieuwe Refugium werd gereden voor de onthulling van de gedenksteen. Het bleek niet zo zeer om een onthulling te gaan, maar om het afwerken van de al geplaatste steen door deze met mortel af te voegen. Als metselaarsdochter draaide de burgemeester daar echter haar hand niet voor om. Handig hanteerde ze de voegspijker die bewoner Jan haar vanuit zijn rolstoel aangaf, terwijl bewoner Dirk-Jan voor de burgemeester het voegbord met de mortel erop voor haar vasthield. Samenwerking, da's immers de kracht om vandaag de dag tot resultaat te komen! Begin 2018 wordt de ingebruikname van het nieuwe Refugium verwacht.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!