Bouwcenter Esselink presenteert concept voor gasloze woningen

Artikel geplaatst op: 14-11-2017

Bouwcenter Esselink is één van de partners van de beurs en het congres Energy Island die in december in Middelharnis wordt gehouden. Op deze beurs presenteert het bedrijf een door Bouwcenter ontwikkeld concept voor gasloze woningen: EQ Zero.

Directeur Taco van Dieren en Martijn Goedegebuur, senior vertegenwoordiger en tevens duurzaamheidsexpert bij Bouwcenter Esselink, lichten het concept graag toe.De landelijke organisatie Bouwcenter, waarbij Esselink is aangesloten, levert in samenwerking met anderen het concept. Onder de naam EQ Zero wordt het systeem in de markt gezet. Taco van Dieren vindt dat EQ Zero haarfijn aansluit bij de plannen van de regering om in 2050 volledig aardgasloos te zijn. Voor de particulier en ondernemer heeft dit natuurlijk grote gevolgen, want aardgas neemt momenteel nog een belangrijke plaats in het als het gaat om verwarming en ook bij de productie in bedrijven.

Martijn Goedegebuur legt het systeem EQ Zero uit. "Het is gebaseerd op infraroodverwarming, die in combinatie met ventilatie, koeling en bevochtiging zorgt voor een comfortabel en aangenaam klimaat in heel de woning". Hiervoor zijn verschillende onderdelen in de woning nodig. Centraal is de controller die de verschillende onderdelen aanstuurt, dit is het 'hart' van het systeem De basis van de verwarming is de infrarood vloerverwarming, die kan worden aangevuld met infraroodpanelen. "Heel belangrijk hierbij is wel dat de woning goed geïsoleerd dient te zijn, want bij EQ Zero is het belangrijk dat de 'schil' goed is". Bij toepassing van het EQ Zero systeem wordt dan een goede isolatie van de woning meegenomen.

Voeding

Bij deze manier van verwarming is geen gas meer nodig, wel heeft het systeem energie nodig. Voor een groot deel wordt de elektriciteit hiervoor verkregen via zonnepanelen op het dak. Een apart soort zonnecollector – de EQ Powertube – zorgt voor de warmwatervoorziening in de woning. Deze collector zorgt al voor warmte-opname als het buiten licht is. Speciale vacuümleidingen zorgen ervoor dat het verwarmde water wordt opgeslagen in een boiler, waardoor er voldoende warm water beschikbaar is.

Bij het EQ Zero systeem is het mogelijk om met maar heel weinig water toch dagelijks comfortabel te douchen. Via een ingenieus douchesysteem kan men onder normale omstandigheden zich met anderhalve liter water douchen. Het gebruikte water wordt gefilterd en weer hergebruikt, dit scheelt niet alleen in het waterverbruik, maar ook de warmte wordt op deze manier teruggewonnen.Het hele EQ Zero systeem kan via een app bestuurd worden, zodat op ieder moment de ideale omstandigheden in de woning per kamer kan worden gecreëerd.

Lokale partijen

Bouwcenter Esselink is geen aannemer. "Daarom werken wij samen met verschillende lokale partijen, waaronder aannemers die het systeem kunnen installeren", aldus Taco van Dieren. Hij verwacht dat binnen afzienbare tijd het EQ Zero systeem ook op het eiland ingang zal krijgen, omdat er in het land al tientallen woningen met succes van het systeem gebruik maken.

Tijdens de beurs zal in de stand van Bouwcenter Esselink het systeem uitgebreid worden gepresenteerd. Hierbij zullen geïnteresseerden alle ruimte krijgen om nadere informatie in te winnen bij de mensen van de bouwmaterialenhandel.

Na de beurs zal het EQ Zero systeem in de showroom van Esselink gepresenteerd worden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!