Zestig jaar Bakkerij Koese

Artikel geplaatst op: 13-11-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is zestig jaar geleden dat in Sommelsdijk Bakkerij Koese van start ging. Aan de Binnenweg nam in 1957 Izaäk Koese, die in Dirksland bakkersknecht was, samen met zijn vrouw Wouterina de zaak van bakker Grein over. Nu, zes decennia verder, vormen de broers Niels (34) en Wouter (31) Koese de derde generatie die de bakkerij runnen, nadat ze begin dit jaar het bedrijf van hun ouders Gert en Ankie overnamen. Inmiddels met bakkerswinkels in Sommelsdijk en in Oude-Tonge en een bakkerij in Dirksland.

Door Hans Villerius

In niets is het bakkersbedrijf van 1957 te vergelijken met dat van nu. Was vroeger achter de winkel in Sommelsdijk de bakkerij gevestigd, met daarin een elektrisch oventje, sinds 2010 is op bedrijventerrein De Watertoren bij Dirksland een afzonderlijke bakkerij gevestigd, van waaruit niet één, maar twee bakkerswinkels worden bevoorraad: sinds 2012 naast Sommelsdijk ook een winkel in Oude-Tonge. De bakkerswinkel in Sommelsdijk is nog altijd gevestigd aan Binnenweg 13, in Oude-Tonge aan Dabbehof 38. Goed voor in totaal 25 mensen die er letterlijk hun brood verdienen. En bestond het assortiment in de beginjaren uit slechts enkele broodsoorten, wat verschillende koekjes en met tompoezen en moorkoppen als belangrijkste gebaksoorten, vandaag de dag is alleen al de hoeveelheid soorten brood niet meer op vijf handen te tellen. Ging vroeger het vervoer met een bakfiets en later met een hondenkar, inmiddels rijden een vrachtwagentje en bestelauto's rond. Kon vroeger alleen in de winkel worden gekocht, nu heeft Bakkerij Koese ook een goed lopende webshop, waar klanten vóór drie uur 's middags een bestelling kunnen plaatsen die ze dan de andere dag thuis kunnen laten bezorgen of in de winkel af kunnen halen. En bepaalden eerst Izaäk Koese en later zoon Gert het gezicht in het bakkersbedrijf, nu zijn de kleinzoons Niels en Wouter die er het roer in handen hebben, hoewel achter de schermen best nog bijgestaan door hun ouders. En wie zal zeggen of de nu nog kleine kinderen van Niels en Wouter straks de vierde generatie zullen gaan vormen? Maar dat is nog toekomstmuziek.

Groei

Over die toekomst hebben Niels en Wouter vanzelf wel nagedacht. De laatste zes jaar is de klandizie immers enorm toegenomen en de groei zit er nog steeds in. Waar die klantengroei vandaan komt? "De meeste producten maken wij zelf", vertellen Niels en Wouter. "Daarbij houden we de kwaliteit zo hoog mogelijk. Dat proeven de klanten. Natuurlijk levert je dat een goede naam op, maar ook een toenemende vraag". Dat maakte de bouw van een afzonderlijke bakkerij noodzakelijk, maar recentelijk bijvoorbeeld ook de aanschaf van een extra oven. "Door de toegenomen klandizie moest de productiecapaciteit flink omhoog. De laatste twee nachten voor het weekend bakken we nu wel tweeduizend broden per nacht. En van dinsdagavond tot en met zaterdagmorgen gaat hier het licht gewoon niet meer uit", vertelt Wouter. Hij en Niels zijn alleen op zaterdagmiddag niet in de bakkerij te vinden, maar laten dan hun gezichten zien in de winkels in Sommelsdijk en in Oude-Tonge, zodat ze ook het contact met hun klanten houden.

Altijd weer beter

Verder zal ook het broodassortiment nog meer worden uitgebreid, vertelt Niels. "Zo hebben we nu ook desembrood, zonder enige toevoeging of gist, zó puur en zuiver. Wat je proeft is puur graan. Heel bijzonder om te eten." Daarnaast is het de bedoeling volgend jaar de banketafdeling uit te breiden, met naast het standaard gebakassortiment nieuwe luxere producten. "Verder willen we", vult Wouter aan, "de winkelbevoorrading nog meer optimaliseren. Door de extra oven die we nu hebben kunnen we later beginnen met bakken en krijgen klanten hun brood nóg verser. Toch blijven we ook in de toekomst steeds weer zoeken naar verdere verbetering. We willen alleen superkwaliteit en onze klanten moeten zo fijn en correct mogelijk geholpen worden, zodat ze steeds met een goed gevoel de winkel weer verlaten! En voor ons als bakker is dit een vak waar je altijd mee bezig blijft. Het staat nooit stil, maar voortdurend kun je er je creativiteit en passie in kwijt!"

Meer info

Zestig jaar Bakkerij Koese. Een familiebedrijf dat in die jaren een prachtige ontwikkeling en groei heeft doorgemaakt. Natuurlijk, door keihard te werken. Maar ten diepste ligt er nog een andere oorzaak achter, weet Niels: "Het is door Gods zegen en onverdiende gunst geweest. En daarom is de eer niet aan ons, maar aan Hem: de Schepper van ons leven!"

Meer info over Bakkerij Koese is te vinden op www.bakkerijkoese.nl. En zie elders in deze krant de advertentie met jubileumaanbiedingen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!