'Ongekend wat je allemaal met zeiltjes kan doen'

Artikel geplaatst op: 6-11-2017

DIRKSLAND – Bij Zeilmakerij Zeiltjes & Zo staat alleen een computer om e-mails te ontvangen. Aan het maken van onder meer zeilen, tenten, overkappingen en schermen komt geen computer te pas. Alles is handwerk bij de zeilmakerij van Rik van Dalen in Dirksland. "Ambachtelijk van A tot Z."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Van Dalen is net druk bezig met een lastent, een tent van vlamvertragend pvc-doek waarin lassers wind- en stofvrij stukken pijpleiding aan elkaar gaan monteren. De eerste tent is bijna klaar. Op een van de twee gigantische werktafels van de zeilmakerij in Dirksland – met een werkoppervlak van zes bij drie meter – ligt de laatste zijwand onder de naaimachine. Daarna volgen nog een paar van die tenten, want te opdrachtgever heeft er vier besteld. Van storm en wind hebben deze pvc-bouwsels nauwelijks iets te duchten, want Rik van Dalen heeft ze zo geconstrueerd dat het doek meebeweegt.

Klein wonder

Dat het goed gaat met Zeiltjes & Zo mag een klein wonder heten. Het bedrijf, dat tien jaar geleden door de vader van Rik is gestart, kreeg in mei 2017 een zware domper te verwerken. Het pand aan de Stationsweg in Oude-Tonge, waarin meerdere bedrijven waren gehuisvest, brandde af. "Het heeft me bijna de nek gekost", zegt de 31-jarige zeilmaker. "We waren wel verzekerd en we kregen een bedrag van de verzekeringsmaatschappij, maar dat was lager dan de waarde van wat er verloren is gegaan. Er lagen in het pand ook werken waar we mee bezig waren. En we hebben tweeënhalve maand niets kunnen doen."

Een ander bedrijfspand vond Van Dalen in Dirksland. Het is een nieuwe loods in de Spuikolk, die per 1 augustus in gebruik is genomen. "Een stofvrije ruimte is een must, want het is niet goed voor de naaimachines als er zand naar binnen waait." Er staan drie naaimachines, waaronder één zigzag: het belangrijkste gereedschap van de zeilmaker.

Na de brand en de verhuizing is het werk bij Zeiltjes & Zo weer goed op gang gekomen. Heel goed. "We hebben een trouwe klantenkring", vertelt Van Dalen die regelmatig lange dagen maakt om de opdrachten te kunnen verwerken. De zeilmakerij is een eenmansbedrijf, met nu en dan wat ondersteuning van Riks vader.

De klantenkring bestaat voor ongeveer een kwart uit eigenaren van zeilboten, afkomstig uit een grote kring rond Goeree-Overflakkee, tot Duitsland, België en Frankrijk toe. Die schakelen Zeiltjes & Zo in om een nieuw zeil te laten maken of een bestaand zeil te laten repareren of renoveren. "Wij doen alles, behalve tuigage." Andere opdrachtgevers, vooral op Goeree-Overflakkee, weten de zeilmakerij te vinden om bijvoorbeeld terrasschermen, tenten, kappen, een aanbouw en afdekhoezen te laten maken.

Multifunctioneel

Rik van Dalen: "We zijn behoorlijk multifunctioneel en werken altijd op maat. Terrasschermen maken we voor thuis, maar ook voor bedrijven en bijvoorbeeld de voetbalvereniging in Oude-Tonge. Een aanbouw kan een hele verrijking zijn: je creëert een tweede huiskamer. De agrarische sector weet ons ook te vinden. Daar leveren we stootkussens aan voor in aardappeltrailers. De tenten waar ik nu mee bezig ben zijn voor een lasbedrijf. Maar in de industriële sector werken we bijvoorbeeld ook voor Maître André: onder andere afdekhoezen voor voedselmachines. Daarvoor gebruiken we doek dat hygiënisch is en gemakkelijk schoon te maken. En vergeet de campingwereld niet: tenten repareren is ook iets wat we regelmatig doen." De zeilmakerij werkt met pvc en voor de schepen met acryl en canvas.

"Het werk is heel divers, geen dag is hier hetzelfde. Het is ongekend wat je allemaal met zeiltjes kan doen", zegt Van Dalen, die eraan toevoegt dat het niet alleen creatief maar ook zwaar werk is. "Kijk, mijn onderarmen zijn flink gegroeid; je moet soms veel kracht zetten als je twee stukken aan elkaar stikt. Maar ik heb er veel schik in, ik ga altijd fluitend naar mijn werk."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!