Met z'n drieën 90 jaar in het onderwijs

Artikel geplaatst op: 6-11-2017

OUDDORP – Feest was het, vorige week donderdagmiddag op de Koningin Beatrixschool te Ouddorp. Drie juffen vierden een jubileum. Juf Schoe omdat ze 40 jaar bij het onderwijs werkt, al die jaren op de Koningin Beatrixschool. Voor juf Soeteman geldt hetzelfde, weliswaar geen 40 maar 25 jaar. En ook juf Van Damme zit 25 jaar in het onderwijs, waarvan 10 op een school in Goudswaard en 15 in Ouddorp. En dríe jubilerende juffen, daarbij stond donderdagmiddag de hele school stil: alle kinderen, meesters, juffen en natuurlijk de jubilarissen zelf.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Terwijl alle, ruim 300, kinderen in de hal van de school bijeen waren met hun meesters en juffen, werden de jubilarissen binnengebracht, over de rode loper, naar een plekje op het podium. Onderweg hierheen zorgden de kinderen ervoor dat de feestjuffen door een wolk van bellenblaas heen moesten en zongen ze een ingestudeerd jubileumlied op het drietal. Juf Schoe heeft in 40 jaar aan ruim 1000 kinderen lesgegeven, wist directeur meester Ruit te vertellen, en de twee andere juffen elk aan meer dan 500. En niet alleen lesgegeven, maar ook Gods Woord aan ze doorgegeven. "Van het vele werk dat ze al die jaren hebben gedaan geldt: Werp uw brood uit op het water, want gij zult het vinden na vele dagen," aldus Ruit. Het is de Bijbeltekst Prediker 11 vers 6, die ook te lezen is in de hal van de school.

Feestmiddag

Tijdens het samenzijn in de hal kregen de 'jarige' juffen een quiz voorgeschoteld met allerlei vragen, over de school, over zichzelf, over hun hobby's, en wie van hen het snelst het goede antwoord gaf, verdiende daar punten mee. En natuurlijk, wie het hoogste puntental haalde, díe was de winnaar! Maar er viel geen winnaar aan te wijzen, want de juffen Schoe en Van Damme scoorden even hoog.Na het feest in de schoolhal gingen de kinderen naar de klassen terug, waar ze aan allerlei workshops meededen. Er was zelfs een gezelschap in Zeeuwse klederdracht te gast dat een heleboel wist te vertellen over de bijzondere kleding en sieraden die ze droegen. En natuurlijk wachtte de kinderen in de klas wat lekkers. Want het was een heuse feestmiddag.

Veranderd

Alle drie de juffen hebben het heel erg naar hun zin op de Koningin Beatrixschool, vertellen ze. Ze zijn blij dat ze er werken. Juf Schoe heeft de meeste veranderingen zich zien voltrekken. "Vroeger had je alleen schriften en overtrekpapier, en een schoolbord met een krijtje", herinnert ze zich. "Werkboeken had je in 't geheel niet. Een kopieermachine ook niet. En als de kinderen klaar waren, konden ze met de armen over elkaar stil gaan zitten. Dat kun je je nu niet meer voorstellen."Op de vraag of op school de kinderen ook zijn veranderd zijn de jubilarissen het met elkaar eens dat dit níet zo is. "Kinderen blijven gewoon kinderen. Vroeger haalden ze kattenkwaad uit, dat doen ze nog. Vroeger pestten ze elkaar, da's nog zo. Maar ze blijven puur en onbevangen. Ze zijn alleen wel kinderen van déze tijd en dóen dan ook zo. Dat verschil is er wel."

Mooi beroep

Waarom de drie schooljuf zijn geworden, geven er twee hetzelfde antwoord. "Als meisje ging je óf het onderwijs óf de zorg in. Veel meer had je eigenlijk niet te kiezen. En omdat ik niks met zorg had, werd 't onderwijs", vertellen de twee zilveren jubilarissen. Voor juf Schoe was het een bewustere keus. Ze wilde iets met kinderen doen. En in navolging van haar zus ging ze het onderwijs in.Alle drie zijn ze ervan overtuigd dat ze "een mooi beroep hebben", zoals ze 't verwoorden, en dat ze "op een heel fijne school werken, met een goede sfeer, een goede relatie met de kinderen en hun ouders en fijne collega's. Voor de drie springt de Koningin Beatrixschool er, in positieve zin dus, best wel uit. "Als leerkrachten leren wij trouwens ook wel van onze leerlingen. Onbewust houden ze je best wel eens een spiegeltje voor… Maar het mooiste is om de kinderen te vertellen over de Heere Jezus. Daarmee geef je ze iets mee waarmee ze niet alleen dóór, maar straks ook úit het leven kunnen!"


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!