Havoleerlingen organiseren 'wedstrijd duurzaamheid'

Artikel geplaatst op: 6-11-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - 'Duurzaamheid' een term die veel wordt gebruikt in het land en vooral ook op het eiland. Bedrijven, instellingen en ook burgers streven er naar om zo duurzaam mogelijk te werken. Drie leerlingen van de CSG Prins Maurits willen een handje helpen om bedrijven op het eiland duurzamer te maken. Zij schrijven een wedstrijd voor bedrijventerreinen uit.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tijdens een bijeenkomst rondom 'Duurzaamheid' van het Delta Netwerk, bijna een jaar geleden, waren er verschillende sprekers. De bijeenkomst werd gehouden in de Prins Mauritsscholengemeenschap. Havo 4-leerlingen van die school werden geprikkeld om in groepjes na te denken over initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Tijdens de netwerkbijeenkomst konden vijf groepjes van leerlingen in 60-seconden-pitches hun plannen presenteren. Het groepje, gevormd door Marije Vroegindeweij, Carmijn Padmos en Mirjam Klepper, werd door een jury als winnend gekozen. Ze hadden geopperd om een wedstrijd te organiseren tussen bedrijventerreinen op het eiland, waarbij het erom gaat om zo goed mogelijke energiebesparende maatregelen te bedenken en uit te laten voeren. Het winnende bedrijfsterrein krijgt een keurmerk uitgereikt. De groep won hiermee een cheque van € 250,-, die door de sponsors beschikbaar werd gesteld.

Ondertussen zitten de leerlingen in Havo 5 en staan ze aan de vooravond om hun plan te verwezenlijken. Samen met hun docent Bartha Moerkerk hebben ze een plan ontwikkeld dat binnenkort wordt uitgevoerd. Hierbij worden ze geassisteerd door hun coach Jan Verhage, adviseur coöperatie & duurzaamheid van Rabobank Het Haringvliet en Erik Roeland, programmamanager duurzaamheid & innovatie en Cindy Hakkenbrak, bedrijfscontactpersoon, beiden bij de Gemeente Goeree-Overflakkee.

Aanvankelijk wilden ze een stichting oprichten, maar dit bleek niet zo eenvoudig. Ze zullen nu onder naam GO Green Energy Challenge te werk gaan en het is de bedoeling dat deze maand de uitnodiging voor deelname aan hun project naar de verschillende bedrijventerreinen uitgaat. De meiden hopen dat veel deelnemers aan hun initiatief mee zullen doen.Erik Roeland geeft aan dat de gemeente graag meewerkt aan het initiatief van de leerlingen, omdat het prima past binnen het streven van de gemeente om in 2020 'energieneutraal' te zullen zijn.

Over een jaar

De bedrijventerreinen hebben een jaar de tijd om hun plannen te presenteren en te realiseren. Marije, Carmijn en Mirjam, die nu in hun examenjaar zitten, zullen dan niet meer aan de Prins Maurits verbonden zijn, maar ze hopen wel bij de afronding van hun initiatief betrokken te zijn.

Winnaar

De initiatieven zullen worden beoordeeld door een deskundige jury. De initiatiefnemers verwachten een goede respons, omdat ze al verschillende positieve reacties van ondernemers op hun plan hebben ontvangen. Naast het keurmerk voor bedrijventerreinen is er ook een prijs voor een bedrijf dat zich heeft onderscheiden in het streven naar duurzaamheid.Jan Verhage van Rabobank Het Haringvliet, die voor het groepje leerlingen als coach optreedt, legt uit dat het project prima past binnen 'de drie O's' als het om duurzaam ondernemen gaat. Deze drie O's staan voor Ondernemen, Onderwijs en Overheid. Als de uitnodiging voor deelname wordt verstuurd, dan gaat het erom dat er veel positieve reactie komen van ondernemers. En dit is niet alleen voor de leerlingen interessant, maar ook voor de bedrijven zelf, omdat zij door het meedoen aan de wedstrijd meer zicht kunnen krijgen over de duurzaamheid van hun bedrijf. Bij de deelnemende bedrijven zal een nulmeting worden verricht en dan zal na een jaar worden gekeken welke bedrijven er in zijn geslaagd om het energieverbruik naar beneden bij te stellen. Geprobeerd wordt om de winnaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goeree-Overflakkee in januari 2019 bekend te maken.Volgens Verhage is het een hele klus om een goed plan op te stellen en ook de contacten te onderhouden met de deelnemende bedrijventerreinen. Daarom is het voor de leerlingen een goede 'oefening' als het gaat om het organiseren van een dergelijk evenement. Jan Verhage hoopt dan ook dat de ondernemers de drie leerlingen ter wille zullen zijn, zodat hun project geslaagd kan worden genoemd.Meer informatie kan men verkrijgen via stichtinggogreen@outlook.com.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!