Best Buddies brengt jongeren met en zonder beperking dichter bij elkaar

Artikel geplaatst op: 6-11-2017

MIDDELHARNIS – Wat knappen ze ervan op, in velerlei opzicht! Eenvoudigweg door een maatje te hebben om met enige regelmaat samen iets mee te doen. Boodschappen doen, uit eten gaan, een rondje wandelen of fietsen, thuis of waar dan ook een spelletje doen, of gewoon een goed gesprek hebben, het kan natuurlijk allemaal. Maar dan moet je wél zo'n maatje hebben! Want op de woongroep is eigenlijk niet zo veel individuele aandacht voor de bewoners. Daar is geen tijd en geld voor leuke dingen. Daarom wil Best Buddies hier wat aan doen. Op Goeree-Overflakkee niet zonder succes. Maar het zou best succesvoller kunnen…

Door Hans Villerius

We hebben het over mensen met een beperking. Ze hebben even goed behoefte aan aandacht en sociale omgang dan wie dan ook. Misschien juist wel meer. Want de praktijk laat het duidelijk zien: worden ze uit hun hoekje, uit hun isolement geholpen, dan bloeien hun sterke kanten op. Ze worden zelfstandiger, krijgen meer zelfvertrouwen, ontwikkelen een sterkere persoonlijkheid; heel hun persoonlijke functioneren groeit, dankzij het duwtje in de rug dat ze ondervinden wanneer ze een maatje, een buddy hebben die regelmatig met hen optrekt en met wie ze hiervoor een 'koppeltje' vormen. En daar zet Best Buddies Nederland zich voor in, dat er veel van die 'koppeltjes' ontstaan.

Vrijwilligers

Ook Goeree-Overflakkee kent een afdeling van Best Buddies en op het eiland zijn inmiddels zo'n twaalf koppeltjes gevormd. Maar veel mensen met een beperking lukt het niet om in de samenleving zelf een maatje te vinden. Daarom wordt geprobeerd om vrijwilligers te vinden, vooral scholieren en studenten, die er best iets in zien om deze mensen op een gezellige manier te helpen. Maar ook ouderen zijn welkom als buddy.Op het eiland worden veel scholen benaderd of zelfs opgezocht en mensen die al een buddy hebben vertellen daar uit eigen ervaring hoeveel dit voor hen betekent. Eén van hen is Michael de Boer. Hij is 29 jaar jong en woont in Middelharnis, in Zuidwester. Al jarenlang heeft hij een buddy en dankzij zijn maatje is hij een heel andere Michael geworden, die inmiddels zo ver is dat hij erover nadenkt of zelfstandig wonen voor hem niet tot de mogelijkheden behoort, zo vertelt hij.Léonie van der Spaan is regiocoördinator Zuid-Holland van Best Buddies Nederland en beaamt wat Michael aangeeft. Ze legt uit dat er altijd naar gekeken wordt dat de interesses van vrijwilligers die zich als buddy aanmelden overeenkomen met die van degene aan wie ze mogelijk worden gekoppeld, zodat er echt een match is. Aan het eind van het jaar is er een gezellige bijenkomst van de gezamenlijke koppeltjes. En inmiddels kan ook vanuit Best Buddies aan de Omloop Goeree-Overflakkee worden deelgenomen.

Sponsors

Maar natuurlijk, alles kost geld. Daarom is Best Buddies steeds ook op zoek naar sponsors die met een geldelijke bijdrage hun activiteiten willen steunen. Dankbaar is Best Buddies Goeree-Overflakkee dan ook dat de Agrimarkt in Middelharnis ruim een maand geleden een bedrag van € 250 doneerde, zijnde de opbrengst van het statiegeld over de twee maanden ervoor dat klanten vrijwillig afstonden. Iedere twee maanden bedenkt de Agrimarkt een eilandelijk goed doel om dit op deze manier te steunen en zo iets voor de samenleving terug te doen. Dat was de laatste keer dus Best Buddies Goeree-Overflakkee.

Meer info

Wie meer wil weten of zich als vrijwilliger aan wil melden, kan contact opnemen met Léonie van der Spaan, tel. 06-20070167, e-mail leonie.vanderspaan@bestbuddies.nl. En wie iets wil zien het werk van Best Buddies kan op YouTube hierover een filmpje bekijken in het programma Kanjers van Goud. En natuurlijk zijn er de websites www.bestbuddies.nl en www.govoorelkaar.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!