Geheugenbibliotheek stap op weg naar dementievriendelijke samenleving

Artikel geplaatst op: 25-10-2017

MIDDELHARNIS – Tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek en daarna in het Diekhuus te Middelharnis, dinsdag 24 oktober, stond het thema 'Dementievriendelijke samenleving op Goeree-Overflakkee' centraal. Een van de onderdelen van het programma was 's middags de opening van de geheugenbibliotheek.

Door Hans Villerius

Het fenomeen geheugenbibliotheek bestond al wel enkele jaren, maar heeft een nieuwe impuls gekregen. Dit dankzij de samenwerking van de gemeenschapsbibliotheek, Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Middenin de samenleving

Nadat in 2014 erover gesproken werd om een geheugenbibliotheek te starten kreeg deze drie vestigingen: in Goedereede, Dirksland en Oude-Tonge, vertelde Jannie van Eck, casemanager bij Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee dinsdagmiddag. Het ging toen om een kast met boeken en bladen die informatie verschaffen omtrent (het leven met) dementie, en een aantal hulpmiddelen waar mensen die lijden aan beginnende dementie ondersteuning aan kunnen hebben, bedoeld om (weer) meer grip te krijgen op de dagelijkse bezigheden en om te leren omgaan met de achteruitgang in het dementieproces.De geheugenbibliotheek richtte zich aanvankelijk vooral op de doelgroep, maar later ontstond het besef dat het van belang is dat de hele samenleving betrokken wordt bij dementie, vertelde Jannie. De Ziekte van Alzheimer is immers hard op weg om in de samenleving volksziekte nummer één te worden. Naar verwachting zullen tegenover de 890 patiënten met dementie in 2015 op Goeree-Overflakkee er in 2025 twaalfhonderd mensen zijn die aan deze ziekte lijden. Daar moet je je als samenleving op voorbereiden en klaar voor zijn, zo viel dinsdag tijdens de bijeenkomst te beluisteren, en daarom wilde de geheugenbibliotheek graag werken aan een samenlevingbreed 'bereik'. Ze vond hiervoor een gewillig oor bij de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Want de bibliotheek zit in een veranderingsproces. Immers, het leesgedrag in de samenleving verandert. Het aantal mensen dat van papier leest wordt minder, terwijl het aantal lezers dat digitaal georiënteerd is toeneemt. Daarom zag bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een veranderende taak voor zich, niet alleen meer die van boekenuitleenplaats, maar in belangrijke mate ook als plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Hiervoor wil de bibliotheek in de nabije toekomst graag met het Diekhuus gaan optrekken. Maar ook biedt ze daarom graag plaats aan de geheugenbibliotheek van Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee. "Als bibliotheek staan we nu middenin de samenleving, we zijn er voor iedereen, we zijn van maandag tot en met zaterdag geopend en we werken inmiddels samen met diverse partners", liet regiomanager Gerdie Schellevis van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta dinsdagmiddag weten.Ook wethouder Gerrit de Jong onderstreepte dat. "De bibliotheek staat open voor nieuwe dingen en da's een goeie zaak. Zo is hier inmiddels de GO-Markt gevestigd, voor wie werk zoekt. En met het oog op de te verwachten toename van het aantal mensen met dementie is het nodig ook hiervoor ruimte te creëren. Daarom ben ik blij met deze plek daarvoor."

Spreekuur

Samenvattend is de geheugenbibliotheek dus bedoeld voor iedereen met geheugenproblemen, voor hun mantelzorgers en voor vrijwilligers, hulpverleners en geïnteresseerden die gerichte informatie willen over de Ziekte van Alzheimer. Naast het vinden van boeken en bladen over dementie, en een aantal hulpmiddelen, wordt in de geheugenbibliotheek iedere tweede dinsdag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur spreekuur gehouden, waar mensen terecht kunnen met allerlei vragen rondom de Ziekte van Alzheimer. Wie niet in de gelegenheid is om het spreekuur te bezoeken, kan altijd vragenkaartjes invullen en achterlaten, waarna contact opgenomen wordt.

De dementievriendelijke samenleving

De openingshandeling van de geheugenbibliotheek werd verricht door de wethouder. "Door dementie verlies je jezelf en elkaar. En dat is confronterend!", zo gaf hij aan. Met het voorlezen van het aansprekende gedicht 'Denk aan mij zoals ik was, niet zoals ik geworden ben', gedacht vanuit de dementerende patiënt, verklaarde hij de geheugenbibliotheek voor geopend.Verder gaf hij aan de de gemeente Goeree-Overflakkee het initiatief heeft genomen om, voortbordurend op wat al is bereikt, een dementievriendelijke samenleving op het eiland te stimuleren. "Met een dementievriendelijke samenleving beogen wij voorwaarden te scheppen om mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie en vrienden langer in de samenleving te laten participeren. Ook om de beeldvorming en bewustwording over mensen met dementie te verbeteren en de aandacht voor deze patiënten vergroten. Dit door het vroegtijdig onderkennen van de ziekte en door het ondersteunen van hun mantelzorgers. 't Gaat dan niet zozeer over de individuele zorg, maar om wat we als samenleving hierin kunnen betekenen."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!