Woonhoeve De Schaapskooij: een droom die uitkomt

Artikel geplaatst op: 16-10-2017

STELLENDAM – Gisteren – maandag 16 oktober - kregen Marinus en Marianne Kooijman de sleutel van de voormalige Rabobankvestiging aan de Voorstraat in Stellendam. In het gebouw hopen ze hun droom te verwezenlijken door een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking te creëren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Marinus en Marianne werken al jaren in de zorg. Al lang speelden ze met de gedachte om 'voor zichzelf' te beginnen. Ze onderzochten verschillende mogelijkheden en uiteindelijk viel hun oog op het pand van de voormalige Rabobank. Nadat ze het gebouw samen met een bouwkundige hadden bekeken en de financiële mogelijkheden onderzocht, namen ze de beslissende stap om tot de aankoop van het gebouw over te gaan. De aankoop verliep vlot, evenals de vergunningverlening door de gemeente.Met het in bezit krijgen van de sleutel van het gebouw, komt voor Marinus en Marianne "een droom uit". Die droom is een kleinschalige woonproject te realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit onder de naam 'Woonhoeve De Schaapskooij'. Als alles volgens plan verloopt, zullen ze afscheid nemen van hun huidige werkgever.

Verbouwing

Na de sleuteloverdracht begint het grote karwei. Het gebouw moet natuurlijk flink onderhanden genomen worden, want van de kantooromgeving moeten appartementen worden gemaakt. Het plan is om op de begane grond acht zit-/slaapkamers met een keukentje te maken. Daarnaast komen er twee grote badkamers en een aantal toiletten, waaronder een invalidentoilet. In de grote benedenruimte wordt ook nog een gezamenlijke woonkeuken en woonkamer gecreëerd. De bovenverdieping en de zolder wordt het privéverblijf voor het gezin Kooijman.Uit het gesprek met Marinus en Marianne blijkt dat ze er alles aan willen doen om een veilige omgeving te scheppen waarin respect is voor elkaar, waardoor een ieder zich thuis zal voelen.

Financieel plan

Er is natuurlijk een financieel plan gemaakt en het blijkt dat het gewenste aantal van acht bewoners een goede financiële basis zal zijn. De inkomsten worden verkregen uit het Persoons Gebonden Budget (PGB) van de toekomstige bewoners.

Na de drukte van de verbouwing waarvan Marinus en Marianne een deel zelf voor hun rekening nemen, zal de drukte volgen van hun bijzondere gezin, dat uitgebreid zal worden met acht personen. Ze realiseren zich – ook vanuit hun werkervaring – dat het een heel intensieve tijd zal worden, want ze zijn natuurlijk 24 uur per dag aanwezig omdat de toekomstige bewoners aandacht, begeleiding en gezelligheid nodig hebben. "Het wordt druk, maar je krijgt er heel veel voor terug, want het is dankbaar werk".

Marinus en Marianne doen hun werk mede vanuit hun geloofsovertuiging en 'Woonhoeve De Schaapskooij' heeft een protestants christelijke achtergrond. Wel benadrukken ze dat iedereen welkom is, maar aan bewoners en familie wordt wel gevraagd de christelijke identiteit met de daarbij behorende normen en waarden te respecteren.

In eerste instantie zullen ze samen de verzorging van de bewoners voor hun rekening nemen. Wel zullen ze gebruikmaken van invalkrachten of vrijwilligers. Als alles volgens plan verloopt, zal in het voorjaar van 2018 de eerste bewoner worden verwelkomd.

Zowel Marinus als Marianne zijn onder de indruk van hoe vlug en soepel de aankoop en vorming van de plannen is verlopen. "We zijn tot nu toe overal in geholpen en hebben daarom ook vertrouwen voor de toekomst".

Wie meer informatie wil over het project kan terecht op www.woonhoevedeschaapskooij.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!