Collecte Stichting Oost Europa Werkgroep in oostelijk Flakkee

Artikel geplaatst op: 13-10-2017

OOSTFLAKKEE - De jaarlijkse huis-aan-huis collecte voor de Stichting Werkgroep Oost Europa Middelharnis wordt binnenkort gehouden tussen 16 en 21 oktober 2017 in de dorpen Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Den Bommel, Achthuizen, Zuidzijde en Langstraat.

De werkgroep bestaat sinds 1990 en heeft als primair doel: hulp onder de armste bevolkingsgroep in Roemenië, nl. de Roma-zigeuners. Roemenië is een land dat op dit moment als EU-lidstaat aan een behoorlijke inhaalslag bezig is, maar helaas profiteren daar lang nog niet alle inwoners in dat land van. Letterlijk soms aan de rand van de samenleving, leven straatarme zigeuners in hun eigen kampen of bouwvallige woningen.

De Werkgroep heeft verschillende projecten:

Kerk en winkel in Uioara

In Uioara ondersteunt men de kerkelijke zigeunergemeente van ds. A. Husar. Hij bezoekt wekelijks zigeunerkampen in de omliggende dorpen. Daar heerst de allerergste armoede. Grote gezinnen wonen in bouwvallen en zelf getimmerde houten optrekjes.Er wordt daar kleding uitgedeeld, maar ook andere hulpgoederen die uit Middelharnis afkomstig zijn. Daarnaast wordt er ook in de wintermaanden voedsel uitgedeeld en wordt gestimuleerd dat de kinderen de school bezoeken om zo de broodnodige kennis op te doen, werk te kunnen vinden, meer te integreren in de maatschappij en uiteindelijk een beter bestaan op te kunnen bouwen.Ook wordt er geëvangeliseerd onder deze mensen.De winkel 'Tabita' fungeert als een 'kringloopwinkel' waar de minderbedeelde zigeuners van het dorp tegen geringe prijzen inkopen kunnen doen.

Stichting FCA Cluj-Napoca

De werkgroep heeft goede contacten met de Roemeense Stichting Christelijke Hulp.Vanuit deze stichting wordt vrijwilligerswerk onder de zigeunergroepen in Roemenië gecoördineerd. Er zijn beroepskrachten en vrijwilligers aan de foundation verbonden die de zigeunerkinderen helpen integreren in het reguliere onderwijs en de oudere jeugd voorlichting geeft op gebied van drugs en drank.

Stichting Emmanuel Ministries Romania, EMR

Dit is de stichting van ds. Cornel Fedor uit Gherla. Deze predikant dient een aantal kleine Roemeense gemeenten en werkt daarnaast ook onder zigeuners. Ds. Cornel heeft een kamphuis in de bergen in het westen van Roemenië gerealiseerd. Hier krijgen kinderen uit hulpbehoevende gezinnen de mogelijkheid een week vakantie door te brengen op een verantwoorde wijze, met een programma dat gericht is op christelijk onderwijs. Ook kunnen er congressen worden gehouden. Bij dit project hoort ook een werkplaats. Hier kunnen jonge mensen worden opgeleid voor houtbewerking.

Dit jaar zijn er weer meerdere vrachtauto's met hulpgoederen voor Roemenië geladen vanuit Middelharnis.Deze spullen worden ingezameld in onze loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis.

Iedere eerste zaterdag van de maand is deze loods open van 9.30 tot 11.30 uur. Er kan dan kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kinderwagens en klein meubilair ingeleverd worden. Vanzelfsprekend gaat het dan om nog goed bruikbare, nette, schone en complete en onbeschadigde spullen!Kijkt u ook eens op onze website www.oosteuropa-werkgroep.nl voor meer informatie en foto's.Voor eventuele vragen kunt u ook terecht op deze website, of stuur een mail naar info@oosteuropa-werkgroep.nl.

Ondersteuning via materiële of financiële giften is welkom. Geef dus a.u.b. aan de collectant die tussen 16 en 21 oktober a.s. bij u langskomt! Wilt u liever uw gift overmaken t.b.v. de (ANBI geregistreerde) werkgroep? Het banknummer is: NL97RABO 0342007408.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!