Vier ziekenhuizen, één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier

Artikel geplaatst op: 9-10-2017

DIRKSLAND – Bij vier ziekenhuizen in de regio was het afgelopen vrijdag feest. Na meer dan anderhalf jaar voorbereiding namen ze met z'n vieren om twaalf uur 's middags één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier in gebruik. De vier ziekenhuizen, onderdeel vormend van de Coöperatie Zorg op Zuid, zijn Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland, het Spijkenisse Medisch Centrum te Spijkenisse en het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam.

Ze zijn de eersten in Nederland die dit voor elkaar hebben en schrijven daarmee geschiedenis. Want met het nieuwe systeem staan de gegevens van bijna drie miljoen patiënten geregistreerd in één uniform elektronisch patiëntendossier. "De vier ziekenhuizen werken al langere tijd samen in de regio en dat gaat heel goed", gaf dr. Paul van der Velden, lid van de Raad van Bestuur van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis vrijdag aan, nadat ook in Dirksland met een druk op de knop het systeem in werking was gezet.

Van levensbelang

"In Nederland is het de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één centraal elektronisch patiëntendossier. Het komt steeds vaker voor dat patiënten voor complexe aandoeningen worden behandeld in meer dan één ziekenhuis binnen de Coöperatie Zorg op Zuid. Met één elektronisch patiëntendossier is nu alle belangrijke informatie direct voor alle betrokken specialisten en verpleegkundigen beschikbaar, uiteraard als de patiënt toestemming heeft verleend om diens gegevens in het systeem op te nemen. Goede overdracht en communicatie van deze gegevens zijn letterlijk van levensbelang. Met dit systeem raakt tijdens het behandeltraject geen enkele info meer tussen wal en schip. Het nieuwe systeem, HiX van leverancier ChipSoft, draagt dan ook belangrijk bij aan een betere kwaliteit van zorg en aan een grotere patiëntveiligheid. Daarnaast hoeven patiënten niet elke keer dezelfde vragen te beantwoorden over persoonsgegevens, medicatie of allergieën. Ook onderzoeken zoals bloedonderzoek of echo's, hoeven nu vaak maar in één ziekenhuis uitgevoerd te worden. Dit zorgt ervoor dat de behandeling sneller verloopt en nazorg vaak weer in het 'eigen' ziekenhuis kan plaatsvinden. Bovendien biedt het systeem in de toekomst ook mogelijkheden voor samenwerking met huisartsen, apotheken en laboratoria."

Klaar voor de toekomst

Het invoeren van het HiX- systeem is een omvangrijk project geweest. Ruim anderhalf jaar is er door meer dan 400 bevlogen medewerkers uit de vier ziekenhuizen hard gewerkt om de technische infrastructuur neer te zetten en het systeem in te richten. Een enorme klus want het systeem telt momenteel bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim 8 miljoen radiologie verslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Rond de 150 ChipSoft consultants hebben de implementatie van het systeem mede vormgegeven. Om goed te kunnen werken met het nieuwe systeem hebben de medewerkers van de vier ziekenhuizen een intensieve opleiding gevolgd. Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep: "Ik ben trots dat de in totaal ruim 7.200 medewerkers van de vier zelfstandige ziekenhuizen, met een eigen identiteit en cultuur, zo intensief hebben samengewerkt dat we nu één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier hebben. Een schitterend toekomstbestendig systeem!"Daarnaast, zo vertrouwde dr. Van der Velden ons in de wandelgangen alvast toe, zal over niet al te lange tijd het Patiëntenportaal in werking gaan. "Een systeem waarbij de patiënt zelf inzage kan hebben in onderzoeksuitslagen. Ook dit past in een tijd van openheid."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!