Verspreiding jodiumtabletten op het eiland

Artikel geplaatst op: 3-10-2017

GOEREEE-OVERFLAKKEE - Volgende week vallen er jodiumtabletten op de mat bij alle huishoudens met kinderen (tot 18 jaar) op Goeree-Overflakkee. Deze zijn bedoeld om in te nemen als er iets misgaat met de kerncentrale in Borssele. Hoe zit dat precies? Vijf vragen en antwoorden over de verspreiding van jodiumtabletten.

Door Martijn de Bonte

1. Waarvoor zijn de jodiumtabletten?

Om in te nemen na een kernongeval. De jodiumtabletten beschermen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. Radioactief jodium kan vrijkomen na een kernongeval en kan schildklierkanker veroorzaken. Door na een kernramp direct jodium te slikken, wordt de schildklier tijdelijk verzadigd met jodium en wordt het radioactieve jodium niet opgenomen, maar juist uitgescheiden.

2. Waarom zijn de tabletten alleen voor mensen tot 18 jaar?

Kinderen lopen meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium dan volwassenen. Hoe ouder, hoe kleiner de kans op schildklierkanker door radioactief jodium.

3. Krijgt iedereen in Nederland jodiumtabletten?

Nee. Binnen een straal van 20 kilometer rondom de kerncentrale in Borssele krijgt iedereen tot 40 jaar de tabletten. In het gebied van 20 tot 100 kilometer rondom de centrale alleen kinderen tot 18 jaar. Hoe verder bij de kerncentrale vandaan, hoe minder de blootstelling aan radioactieve stoffen na een kernongeval. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om zelf jodiumtabletten aan te schaffen bij de apotheek of drogist.

4. Waarom worden de pillen nu verspreid?

De pillen lagen in het verleden ook al klaar, maar dan opgeslagen op een centrale plaats in Nederland. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, zijn de pillen direct beschikbaar mocht er een kernongeval plaatsvinden.

5. Wat is de kans dat er een kernongeval plaatsvindt?

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de kans klein, omdat kernreactoren moeten voldoen aan strenge eisen. Naast de kerncentrale in Borssele zijn er in Nederland twee onderzoeksreactoren in Delft en Petten.

Meer informatie staat op de website: www.waaromkrijgikjodium.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!