Nieuwe internationale ervaring voor leerlingen PM

Artikel geplaatst op: 2-10-2017

MIDDELHARNIS – Opnieuw was Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits (PM) te Middelharnis betrokken bij een internationaal project. Een project met een bijzonder karakter en thema, wat het tot een nieuw en leerzaam geheel maakte.

De PM heeft Internationaal Leren hoog in het vaandel taan. In het kader hiervan zijn er regelmatig uitwisselingen en buitenlandse excursies. Deze keer was er sprake van een combinatie van uitwisseling én deelname aan een internationale leerlingenconferentie.

Contact

Nadat begin 2017 samen met ACSI Europe een schoolbezoek had plaats gevonden bij de Bethany Baptist High School in Sibiu (Roemenië), werd het contact verdiept en werd een uitwisseling voorbereid. Vrijdag 22 september arriveerden zes Roemeense leerlingen met hun docente op de Prins Maurits. En het beloofde vanaf het begin een mooie week te worden, want vanaf het eerste moment klikte het prima tussen de leerlingen van de PM en de Roemenen.

Programma

Na aankomst volgde het weekend waarin leerlingen van de PM hun gasten meenamen naar enkele places-to-be in Nederland: de Veluwe, Den Haag, Rotterdam, het strand van Ouddorp en Zierikzee. Zondagavond werd een kerkdienst bezocht in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk en was er een gezellige broodmaaltijd waarna veel werd gezongen. Op maandag en dinsdag volgden zowel de leerlingen als hun docente lessen op school. Woensdagmorgen vertrok de hele groep naar Zánka, in Hongarije. Daar vond de 19e editie plaats van het SLC, de Student Leadership Conference, rondom het thema 'Leading with wisdom'. Na afloop hiervan vertrokken de Roemenen weer naar Roemenië en kwam de groep Nederlanders via Brussel terug.

SLC en ACSI

Een belangrijke reden voor de Prins Maruits om lid te worden van ACSI, is dat ze daarmee participeert in een netwerk van scholen dat dezelfde christelijke waarden hanteert voor het schoolbeleid als de PM. Lidmaatschap van ACSI biedt leerlingen mogelijkheden om in contact te komen met christelijke leeftijdsgenoten wereldwijd. Voor hen organiseert de ACSI de SLC. Belangrijke doelen die SLC nastreeft zijn het vormen en toerusten van jonge christenen die later waarschijnlijk leidinggevende posities zullen gaan innemen en het leggen van contacten die later tijdens hun opleiding of werk van pas kunnen komen. Op de bezochte SLC waren deze keer leerlingen uit achttien landen, waaronder Spanje, Nigeria, Kazachstan, Jordanië en Oekraïne. Ter voorbereiding op de SLC werden leerlingen uitgedaagd zich door middel van een motivatiebrief aan te melden. De groep leerlingen die vervolgens overbleef, bereidde zich in enkele maanden tijd door middel van persoonlijke reflectie, bidden en gezamenlijke Bijbelstudie voor.

Waardering

Niet alleen de studenten genoten van deze geweldig ervaring. Ook de begeleidende Roemeense docente Oana Trinbitas was enthousiast en onder de indruk. Gevraagd naar haar reactie gaf ze aan erg onder de indruk te zijn van wat ze op de PM zag: groepswerk, toepassing van theorie in een realistische context, een open sfeer. "Maar het belangrijkste voor mij was de hele week te merken om te gaan met christenen die over zoveel dingen hetzelfde denken als wij. Heel bemoedigend!" Coördinator Internationaal Leren Adriaan Klippel vat de week als volgt samen: "Een intensieve en inspirerende week, waar relativering én waardering van eigen en andermans cultuur plaatsvond in een ontspannen sfeer. Een mooi concept, dat vraagt om een vervolg".


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!