Actieve mannenbeweging 'Buutengeweun'

Artikel geplaatst op: 27-9-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Vijf jaar geleden starten de eerste activiteiten, georganiseerd door en voor een groep mannen van het eiland. Hieruit ontstond een jaar later de Stichting Buutengeweun. Het was geen bevlieging van een paar mannen, want Buutengeweun bestaat nog steeds en breidt haar activiteiten steeds verder uit. Activiteiten waarbij ontmoeting rondom het Woord van God centraal staat.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Gijs van Dongen en Adriaan Visbeen stonden, samen met een aantal anderen, aan de wieg van Buutengeweun. Graag geven ze toelichting over de organisatie. Door allerlei bijeenkomsten en ontmoetingen, vooral rondom beweging de 4e Musketier, kwamen ze in contact met verschillende mannen en ze constateerden dat er bij veel mannen behoefte was aan ontmoeting met elkaar in een veilige omgeving. Volgens de initiatiefnemers is daar nog steeds grote behoefte aan en daar wordt ruimte voor geboden. Buutengeweun heeft een interkerkelijke opzet en de deelnemers zijn afkomstig uit 'de hele kerkelijke breedte' van het eiland. "Het is de bedoeling dat mannen elkaar rondom het Woord vinden en het is zéker niet de bedoeling om ze uit hun eigen kerk weg te halen. Maar mannen hebben de behoefte om van tijd tot tijd over de kerkmuren heen te kijken en contacten met anderen te leggen en daar hebben we al veel mooie voorbeelden van gezien", legt Gijs van Dongen uit. "Dat samen optrekken is een heel mooie ervaring", vult Adriaan Visbeen aan.

Liefde

Volgens Gijs en Adriaan staat de liefde van Christus voor de mannen van Buutengeweun centraal. Zij hebben zelf die liefde in het verleden ervaren en "dat gun je aan iedereen". Het werk van Buutengeweun heeft vele facetten. Vaste punten zijn de maandelijkse bidstond voor het eiland op zondagavond en een kampvuuravond, eens in de twee maanden op een vrijdagavond. Bij de kampvuuravonden, waarvan de eerste van het nieuwe seizoen gehouden op vrijdag 29 september, staat 'ontmoeting' centraal onder het genot van bier, fris, hamburgers en de warmte van het kampvuur, worden er goede en soms stevige gesprekken gevoerd. Volgens Gijs en Adriaan geeft dit een heel goede band onder elkaar. Dat deze avonden in een behoefte voorzien blijkt uit de opkomst. Soms komen er wel meer dan honderd mannen naar de boerderij aan de Philpshoofjesweg tussen Dirksland en Melissant.

Studie

De komende tijd staat nog een aantal bijzondere activiteiten op het programma. Vanaf 2 oktober geeft Dick Pieterman een aantal Bijbelstudies over het thema 'wandelen met God'. Vorig seizoen zijn deze gratis studies ook gehouden. Zij werden gevolgd door ongeveer honderd deelnemers. "Wij waren verrast door deze grote belangstelling".Een nieuwe activiteit op het programma is het 'Vader & Zoon Weekend'. Dit wordt op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober gehouden. Dat wordt een weekend waarbij vaders samen met hun zoon (vanaf 12 jaar) 'samen op avontuur' kunnen. "Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen praten van man tot man rondom het kampvuur en verder worden er gezamenlijke activiteiten georganiseerd in de natuur. Dit alles zal gebeuren onder leiding van spreker/coach Bert Reinds.In februari van dit jaar werd samen met twee organisaties uit Zeeland een 'Zwerftocht' georganiseerd in de Schouwse natuur. Meer dan honderd mannen trokken een dag met elkaar op en kregen onderweg een aantal korte Bijbelstudies. Het is de bedoeling dat dit evenement volgend jaar weer plaats zal vinden.Verder wil men in de komende tijd ook mannenweekenden gaan organiseren in de Ardennen. Deze activiteit is bijzonder geschikt voor groepen mannen van één kerk. "Dit is een manier om elkaar goed te leren kennen en levert een bijdrage aan de eenheid van de gemeente". En dat is de voornaamste doelstelling van deze 'buutengeweune' mannenbeweging.

< KADER >

Activiteiten:

Hieronder de activiteiten van Buutengeweun op een rij:Iedere eerste zondagavond van de maand is er 'bidden voor Goeree-Overflakkee'Voor dit jaar staat twee kampvuuravonden gepland:Vrijdagavond 29 september en vrijdagavond 1 december.Er zijn vier Bijbelstudieavonden door Dick Pieterman op de maandagen 2 en 30 oktober, 20 november en 11 december.Het vader & zoon weekend is op 27 en 28 oktober.De datum van de zwerftocht is nog niet bekend.Meer informatie over alle activiteiten en over opgave is te vinden op www.buutengeweun.nl


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!